BANJA LUKA

Godina od napada na aktiviste i novinara, slučaj nije riješen

Nadležne institucije nisu uspjele da otkriju ko su napadači

Prošla godina od napada. Federalna televizija

S. S. / Federalna televizija

26.3.2024

18. marta prošle godine u Banjoj Luci je napadnuta grupa aktivista i novinara - povrijeđeno je više osoba. Aktivisti su u tom gradu željeli, u privatnom prostoru, prikazati dokumentarni film, te održati javnu debatu o ljudskim pravima, piše Federalna televizija.

Nadležne institucije nisu uspjele da otkriju ko su napadači. Napadu na aktiviste je prethodila zabrana policije da skup u privatnom prostoru bude održan. Napadnuta novinarka Vanja Stokić kaže da nije ni vjerovala da će slučaj biti riješen: “Ipak je u meni bio taj tračak nade da će se nešto desiti. Ali, ništa se nije desilo u ovih godinu dana, oni tvrde da je istraga otvorena.

Užasna poruka

U napadu povrijeđeni fortograf Ajdin Kamber kaže da mu je od napada teže palo to što institucije, očigledno je, ne žele da sankcionišu napadače. To je užasna poruka, kaže on: “Možda najveći problem, osim samog napada huligana, jeste izostanak reakcije institucija. U vrijeme napada tu je bila policija koja nije učinila ništa da napad spriječi. Prošlo je godinu dana, ni policija ni tužilaštvo se nisu pomakli sa mrtve tačke”.

Iz banjalučkog tužilaštva uvjeravaju da i dalje rade na slučaju: “Navedeni predmet nalazi se u radu i u fazi je istrage protiv više NN lica zbog počinjenog krivičnog djela Nasilničko ponašanje iz člana 362. Krivičnog zakona RS-a. U pomenutom predmetu je saslušano više lice, ali do sada nisu otkriveni počinioci krivičnog djela. Postupajući tužilac naložio je policijskim službenicima PU Banja Luka da preduzmu potrebne mjere i radnje na otkrivanju počinilaca krivičnog djela”.

Ne daje se rezultat

Istražne radnje za sada ne daju rezultat. Zanimljivo je i što se istraga vodi protiv NN osoba.

- Kako protiv NN lica kada smo neke od napadača identifikovali i dostavili im konkretna imena i fotografije - pita Stokić.

Banjalučki Okružni sud je nedavno donio presudu kojom je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a dužno da organizaciji BH povorka ponosa dostavi imena policajaca koji su, kako piše u presudi, trebalo da identifikuju nasilnike, spriječe njihovo nasilno ponašanje i svaki drugi incident. MUP te podatke još nije dostavio. U međuvremenu je u avgustu prošle godine banjalučko tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu za govor mržnje protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, kao i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.