SUD BIH

Bužimkić i ostali: Odozdo viče: "Gdje bježite? Dođite ovamo!" Oni puške niz sebe i kad su prišli, oni su skočili oko njih, galame

Svjedočio Mirko Japundža

Senad Bužimkić. Birn BiH

Birn BiH

25.3.2024


Ž2 =Bužimkić i ostali:  “Odozdo viče: ‘Gdje bježite? Dođite ovamo!’ Oni puške niz sebe i kad su prišli, oni su skočili oko njih, galame“

Na suđenju za zločine na području Bosanske Krupe, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je vidio kada su njegova dva saborca zarobljena na području Kobiljnjaka u maju 1995. godine, piše Birn.

Mirko Japundža kazao je da je 23. maja 1995. bio na liniji s Predragom Rašetom, Milanom Gligićem i Žarkom Ivanovićem, kada su rano ujutro počele borbe.

Mi smo pripucavali

“Mi smo pripucavali. S desne strane neko je rekao: ‘Danas se povlačimo’ i mi smo pošli“, prisjetio se svjedok.

On je ispričao da su Rašeta i Gligić prvi krenuli i da su izašli iz tranšeje prema komandi, te je čuo kako ih neko pita gdje idu.

“Odozdo viče: ‘Gdje bježite? Dođite ovamo!’ Oni puške niz sebe i kad su prišli, oni su skočili oko njih, galame“, rekao je svjedok, dodajući da su dvojicu saboraca počeli tući.

Japundža je rekao da je pobjegao preko šume, gdje je sreo Ivanovića. Naveo je da je kasnije čuo da su, kada je poginuo komandant Nanić, ubijali zarobljene.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici 511. brigade Armije BiH.

Na pitanja Odbrana, Japundža je rekao da je taj dan bila magla, ali je mogao vidjeti šta se dešavalo. Branilac Hamdija Veladžić predočio mu je raniji iskaz u kojem je naveo da su neprijateljski vojnici bili u rovu, na šta je svjedok rekao da to nije tačno, već da su bili oko rova.

Žarko Ivanović takođe je ispričao kako su nakon napada i probijanja linija 23. maja od, kako misli, krupske jedinice Petog korpusa, dobili znak za povlačenje, a prvi su krenuli Rašeta i Ivić.

On je kazao da je idući primijetio da je jedan rov prazan i počeo je bježati. Usput je sreo Japundžu, koji mu je rekao da je vidio da su Rašeta i Gligić zarobljeni. Dodao je kako je kasnije čuo da su dvojica saboraca mrtvi razmijenjeni.

Čuo detonacije

Svjedok je potvrdio da je prilikom povlačenja čuo detonacije.

Svjedok Milanko Radaković kazao je da je bio na Kobiljnjaku u zemunici kada je izvršen napad. Naveo je da je vojnik koji se prezivao Mijić bio na straži i da je probudio njega i Borisa Ćurguza kada je počeo napad.

Ispričao je da je Mijić bio ranjen i da se izvukao kroz tranšeju, a da su on i Ćurguz jedno vrijeme pružali otpor. Kazao je da je i on ubrzo ranjen i da je rekao Ćurguzu da se povuku.

“On je bio živ, u stojećem stavu. Nije mi odgovorio ništa. Okamenio se“, prisjetio se Radaković, dodajući da se on izvukao, a Ćurguz ostao živ iza njega.

Svjedok je rekao da ne zna šta se dalje dešavalo sa Ćurguzom, ali su neki vojnici pričali da su vidjeli kada je uhvaćen.

Svjedok je braniteljici Selmi Kafedžić kazao da je čuo pucnjavu i detonacije dok se povlačio.

Suđenje se nastavlja 8. aprila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.