JASAN STAV

FUP reagirao na izjave Nešića: Niko nema pravo opstruirati saradnju s EUROPOL-om

Od ministra Nešića tražimo i da prestane komentarisati rad na SKY predmetima

Nenad Nešić. Fena

Z. K.

15.3.2024

Federalna uprava policije oglasila se u povodu izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića o tome da su koordinator i dva zamjenika koordinatora u Nacionalnoj zajedničkoj kontakt tački BiH s EUROPOL-om dali saglasnost za uspostavljanje SIENA ekstenzije Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske za direktnu razmjenu informacija s EUROPOL-om.

Nema pravo opstruirati saradnju

Zamjenik koordinatora u Nacionalnoj zajedničkoj kontakt tački Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om iz Federalne uprave policije nije dao saglasnost za uspostavljanje SIENA ekstenzije Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, a kako tvrdi ministar sigurnosti BiH.

Federalna uprava policije jasnog je stava kako je unapređenje saradnje s EUROPOL-om jedan od ključnih prioriteta svih nadležnih organa u BiH. Niko nema pravo opstruirati saradnju s EUROPOL-om od koje svi nadležni organi u Bosni i Hercegovini imaju korist kada je riječ o borbi protiv pojavnih oblika kriminaliteta.

Federalna uprava policije insistira i nastavit će insistirati na dosljednoj primjeni Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i EUROPOL-a i Pravilnika o radu i operativnoj saradnji Nacionalne zajedničke kontakte tačke BiH s EUROPOL-om.

Zaštite interesa države

Zbog zaštite interesa države BiH i EUROPOL-a, Federalna uprava policije nema namjeru ulaziti u diskusiju s ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem kojeg ovim putem pozivamo da se prestane miješati u rad Nacionalne zajedničke kontakte tačke BiH s EUROPOL-om i svojim izjavama nanositi štetu svim pokušajima da se izazovi i problemi prevaziđu.

Od ministra Nešića tražimo i da prestane komentarisati rad na SKY predmetima u koje, kao političar, ne bi trebao imati uvid. Takvim izjavama podriva se rad pravosudnih organa i policijskih agencija na ozbiljnim krivičnim predmetima“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.