SVE PO STAROM

Ponovo otvoren prostor za postizborne igrice: Zašto Sarajlije ne mogu direktno birati gradonačelnika

Za direktan izbor morali bi biti prilagođeni kako Ustav Kantona Sarajevo tako i Statut Grada

Karić: Izabrana nakon odustajanja Bogićevića. Facebook

Danijal Hadzovic

11.3.2024

U oktobru ove godine očekuju nas lokalni izbori. Za razliku od Banje Luke, Zenice ili Tuzle, građani Sarajeva ni na ovim izborima neće moći direktno birati gradonačelnika, što predstavlja ozbiljan demokratski deficit u ovom kantonu.

Podrška za ideju

Nakon prošlih izbora mogli su se čuti glasovi da će se promijeniti način izbora te da će se građanima omogućiti da sami biraju čelnika Grada. Takvu ideju svojevremeno je podržala i aktuelna gradonačelnica Benjamina Karić.

- Apsolutno podržavam da se gradonačelnik Sarajeva bira na izborima - kazala je Karić.

Izborni zakon BiH u svom članu 13. 7. nalaže da se “općinski načelnik, odnosno gradonačelnik bira u skladu s Izbornim zakonom, ustavima, entitetskim zakonima i statutom općine, odnosno grada”, te u nastavku, u stavu (2), kaže:

- Ako se općinski načelnik, odnosno gradonačelnik bira neposredno, općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika biraju birači upisani u centralni birački popis u toj izbornoj jedinici u skladu s ovim zakonom, entitetskim zakonom, statutom općine, odnosno grada.

Dakle, Izborni zakon BiH, u zavisnosti od toga kako je sam grad organiziran, ostavlja prostor da se ustavnim i/ili zakonskim rješenjima na nižim nivoima regulira način izbora gradonačelnika. S obzirom na to da se Grad Sarajevo sastoji od četiri općine, Ustav FBiH za taj slučaj amandmanom 16., u dijelu „Gradske vlasti“, propisuje da se “za područje dvije ili više općina koje su urbano i teritorijalno povezane svakodnevnim potrebama građana formira grad kao jedinica lokalne uprave i samouprave, u skladu s federalnim zakonom - te, pored ostalog, dodaje da je Gradsko vijeće to koje bira gradonačelnika.

Začkoljica u Ustavu

S obzirom na to da je Sarajevo jedini grad s više općine, ova začkoljica u Ustavu FBiH zapravo onemogućava direktan izbor gradonačelnika, tj. zahtijeva i izmjene samog Ustava Federacije.

Osim toga, u oba slučaja podrazumijeva se da bi tom procesu morali biti prilagođeni kako Ustav Kantona Sarajevo tako i Statut Grada.

Jedna od takvih inicijativa polovinom 2017. godine pokrenuta je od Naše stranke, u okviru koje su se našli prijedlozi izmjena državnog Izbornog zakona, Ustava FBiH i Ustava KS, a kojima se, između ostalog, tražilo i uvođenje direktnog izbora gradonačelnika Sarajeva i Mostara.

Teren za malverzacije

Nakon prošlih izbora propao je pokušaj da se za gradonačelnika Sarajeva izabere Bogić Bogićević, kandidat SDP-a BiH, poslije čega je u konačnici za gradonačelnicu izabrana Benjamina Karić. Sličnoj situaciji svjedočili smo četiri godine prije toga. Iako SDA nije imala većinu u Gradskom vijeću, njihov kandidat Abdulah Skaka u konačnici je izabran zahvaljujući „promjeni mišljenja“ pojedinih vijećnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.