VRIJEME ISTIČE

Kako će glasati opozicija: Sutra oba doma o sukobu interesa, još 14 dana roka za političare da isporuče sve zakone

Novosti koje će donijeti ovaj zakon je da u Komisiji koja će odlučivati o sukobu interesa se više neće nalaziti političari

Predstavnički dom PSBiH. Fena

7.3.2024

Sutra će se održati hitne sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojima će se raspravljati o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Iz Brisela su stigle pohvale nakon što je ovaj zakon usvojen na Vijeću ministara BiH, no on bi sutra tek trebao okončati proceduru. 

Ukoliko sutra bude usvojen u hitnoj proceduri time će procedura usvajanja ovog zakona biti okončana.

Novosti koje će donijeti ovaj zakon je da u Komisiji koja će odlučivati o sukobu interesa se više neće nalaziti političari. Sjedište ove Komisije će biti u Istočnom Sarajevu i ona će biti odvojena od Parlamentarne skupštine BiH, čiji su članovi do sada odlučivali o sudbinama njihovih kolega.

Šta podrazumijeva zakon

O Komisiji će i dalje odlučivati Parlamentarna skupština BiH, ali za člana neće moći biti imenovana osoba koja je obavljala stranačke i političke funkcije u periodu od pet godina prije izbora u Komisiju. Osim toga, bit će potrebno i iskustvo od deset godina u struci te da je riječ o visokoobrazovanoj osobi.

Odluke o listi uspješnih kandidata će donositi Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH dvotrećinskom većinom prisutnih na sjednici. Mandat će trajati pet godina. Osim toga, kazne će biti biti povećane, pa će između 10.000 i 20.000 KM iznositi kazna ukoliko nosilac javne funkcije iznese lažne podatke o imovini i prihodima.

Komisija će voditi računa o uspostavljanju, ažuriranju i provjeri Registra nosilaca javnih funkcija i njihove imovine koji će biti dostupan građanima.

Ukoliko se član Komisije dva puta ne pojavi na sjednici bit će pokrenuto njihovo razrješenje.

Ako ne bude nekih neočekivanih zapleta vladajuća većina će sutra u oba doma usvojiti ovaj zakon.

Ono što se postavlja pitanje je kako će glasati opozicija, pogotovo iz razloga jer su oni ranije uputili Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji se trebao naći na sjednici Predstavničkog doma naredne sedmice.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šerif Špago je kazao za „Avaz“ da još uvijek nije stigao pročitati Prijedlog zakona koji je uputilo Vijeće ministara BiH te uporediti ga sa prijedlogom SDA.

Još dva zakona

- Klub SDA će sutra prije sjednice Predstavničkog doma zauzeti stav o Prijedlogu zakona koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH, a od sadržaja zakona će zavisiti i naša podrška – kazao je Špago za „Avaz“.

Špago: Odluka sutra. Fena

Ukoliko ovaj zakon prođe parlamentarnu proceduru sutra, kako se moglo čuti iz Brisela od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, iz Brisela će insistirati i na preostala dva zakona, iako su se prethodnih dana mogle čuti optimistične izjave da će bez obzira na to Evropsko vijeće „progledati kroz prste“.

Riječ je o zakonu o sudovima i izmjenama Izbornog zakona BiH, a koje se tiču integriteta izbornog procesa. Domaći političari imaju još 14 dana da isporuče preostale zakone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.