MINISTAR ODBRANE BIH

Helez iz Dohe za "Avaz": Pokrećemo saradnju u oblasti odbrane i ekonomije

Iskazali smo našu posvećenost osnaživanju odnosa BiH i Katara, kazao je Helez

Zukan Helez. Fena

Alen Bajramovic

5.3.2024

Tokom razgovora koje smo imali dominiraju teme vezane za vojnu saradnju između Ministarstava odbrane BiH i Katara, saradnju u oblasti namjenske industrije, ali i u oblastima poljoprivrede, turizma i energetike, kazao je za “Avaz” ministar odbrane BiH Zukan Helez, koji boravi u službenoj posjeti Kataru.

Službeni sastanak

Helez je na čelu delegacije Ministarstva i Oružanih snaga BiH, koja prisustvuje velikoj međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi i konferenciji DIMDEX 2024., koja okuplja više od 200 izlagača naoružanja, vojne opreme, vozila i plovila. 

Prvog dana imao je službeni sastanak sa zamjenikom premijera i ministrom odbrane Katara, Halidom bin Mohamedom Al-Atijahom (Khalid bin Mohamed Al-Attiyah).

- Iskazali smo našu posvećenost osnaživanju odnosa BiH i Katara, prvenstveno kroz potpisivanje sporazuma o bilateralnoj vojnoj saradnji, koji već dugo vremena čeka na zaključivanje. Imajući u vidu i sve značajniju ulogu koju Katar ima u međunarodnim odnosima, iskreno želim pokrenuti saradnju na polju odbrane i ekonomije. 

Kupovina Titove vile

A prostora za saradnju ima i u drugim oblastima. Tokom razgovora domaćini su izrazili čak i želju za kupovinu i obnovu devastiranih Titovih vila u Bugojnu i Koprivnici, mjestu između Donjeg Vakufa, Kupresa i Bugojna – kazao nam je Helez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.