MJEŠTANI SE ŽALE

Protivno odluci Ustavnog suda: Povratnici u Čapljinu prisiljeni da na kuće stave šahovnicu, svetog Franju i krst

Nedavno su predili dio jedne ulice u ulicu Žrtava srebreničkog genocida i misle da se s time može izjednačiti ovo što rade s neustavnim grbom

Čapljina: Pahovnica, sveti Franjo i krst na tablama. Čitatelj

E. Ć.

3.3.2024

Lokalna vlast u Čapljini nastavila je s ponižavanjem bošnjačkih povratnika u ovoj lokalnoj zajednici, obilježavajući im kuće tablama s brojevima na kojima se nalaze šahovnica, sveti Franjo i krst.

Sporni grb Čapljine je proglašen neustavnim još davne 1999. godine po apelaciji tadašnjeg predsjednika FBiH Edhema Bičakčića. 

Uprkos odluci Ustavnog suda

Uprkos tome, vlast u Čapljini obilježava bošnjačke kuće tablama s brojevima na kojima se nalaze šahovnica, sveti Franjo i krst.

- Nažalost, ovo je istina. Danas na području Čapljine, direktno negirajući Ustavni sud vlast Čapljine je ipak postavila prinudno na kuće bošnjačkih povratnika neustavne table i grb. Sad je situacija još gora nego ranije, jer se sad počelo govoriti narodu da ko odbije da stavi grb na kuću neće moći izvaditi ličnu kartu niti bilo kakve druge papire za kuću ili dobiti bilo koje druge dokumente - navode mještani čapljinskih naselja u mailu upućenoj redakciji portala "Avaza".

Ovo prolazi "ispod radara"

Ističu kako ovo, nažalost, prolazi "ispod radara", a što "čapljinskoj vlasti i odgovara da i dalje ponižavaju i omalovažavaju bošnjačke povratnike, da ne spominjemo činjenicu da Bosnjaci ne mogu dobiti posao u državnim organima u Čapljini. 

- Svega pet Bošnjaka radi u svim državnim institucijama u Čapljini - navode ogorčeni mještani.

Ističu kako su "nedavno predili dio jedne ulice u Čapljini u ulicu Žrtava srebreničkog genocida i misle da se s time može izjednačiti ovo što rade s neustavnim grbovima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.