FADIL ĆE PRIJE NJEGA

Kemal Čaušević nikad da kroči u državni zatvor u Vojkoviće, bliži se godina od pravosnažne presude!

Čaušević je, kako saznajemo, nakon pravomoćnosti presude, trebao biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne prvo 11. septembra prošle godine

Detektor

M. Aš.

22.2.2024

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kojeg je Sud BiH u maju prošle godine pravomoćno osudio na pet i po godina zbog primanja mita, još nikada nije stigao na izdržavanje kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima, saznaje „Avaz“.

On je od Suda ponovo zatražio odgodu izdržavanja kazne.

Sud odobrio

Čaušević je, kako saznajemo, nakon pravomoćnosti presude, trebao biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne prvo 11. septembra prošle godine. Uputni akt mu je zvanično uručen, ali je zatražio odgodu na tri mjeseca, koju je Sud BiH prihvatio.

Prema nezvaničnim informacijama, Čaušević je priložio određenu medicinsku dokumentaciju. Međutim, u zatvor se zatim trebao javiti 6. decembra prošle godine, ali to se nije desilo, jer je dobio novu odgodu. Sada mu je upućen akt da se javi u Vojkoviće sredinom marta.

Međutim, pitanje je hoće li se odazvati.

Kemal Čaušević, podsjećamo, uhapšen je u junu 2014. godine, u okviru najveće poslijeratne policijske akcije kodnog naziva “Pandora”, a suđenje mu je počelo 2017. godine.

U prvostepenom postupku bio je osuđena na devet godina zatvora zbog primanja mita i pranja novca. No, Apelacioni odjel Suda BiH 26. maja ove godine oslobodio ga je krivičnog djela pranje novca, ali je presuđeno da mora vratiti 1,7 miliona KM nezakonito stečene imovinske koristi. Potvrđena mu je zatim kazna od pet i po godina.

Sve priznao

Inače, akcija „Pandora“, pokrenuta 2014. godine, tretirala je više osoba. Ali osuđeni su samo Čaušević i Anes Sadiković na dvije godine. Optuženi Sedinet Karić napravio je sporazum s Tužilaštvom i osuđen je na godinu zatvora. No, kaznu je otkupio plativši 36.500 KM.

U presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega mu je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Za šta je oslobođen

Čaušević je oslobođen optužbe da je u periodu od 2007. do 2012. stavio u legalne tokove novac za koji je znao i koji je sam pribavio krivičnim djelom primanje dara. Presuda se odnosi na kupovinu 11 stanova.

Kako stoje stvari, prije Kemala Čauševića, inače dugodišnjeg SDA-ovog direktora UIO prije će u Vojkoviće osuđeni Fadil Novalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.