VIJEĆNICA

Sjednica Gradskog vijeća: Odluke o dodjeli priznanja i nagrada Grada Sarajeva u 2024. godini

Gradski vijećnici usvojili su, u nastavku današnje sjednice, Plan rada Grada Sarajeva za 2024. godinu

Gradsko vijeće. Grad Sarajevo

FENA

21.2.2024

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je, na današnjoj sjednici, više odluka o dodjeli priznanja i nagrada Grada Sarajeva u 2024. godini. Sjednica kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, je održana u Vijećnici.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, rad sjednice, po usvojenom dnevnom redu, započeo je razmatranjem i usvajanjem više odluka o dodjeli priznanja i nagrada Grada Sarajeva u 2024. godini.

Plan rada Grada Sarajeva za 2024.

Tako su prof. dr. Ljubiša Zečević, posthumno, te Muhamed Žero, Eric Breton, Vesna Bajkuša i Hajriz Brčvak, dobitnici priznanja 'Plaketa Grada Sarajeva', a Senida Karović nagrade 'Graham Bamford'. Farah Ličina, Ada Korić i Dan Gračić su, odlukama Gradskog vijeća, dobitnici nagrade 'Sarajevska pahuljica'.

- Dobitnici priznanja i nagrada će biti promovisani na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, u povodu obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva, kad će im gradonačelnica i predsjedavajući Gradskog vijeća uručiti povelje odnosno diplome – navodi se.

Gradski vijećnici usvojili su, u nastavku današnje sjednice, Plan rada Grada Sarajeva za 2024. godinu baziran na Strategiji razvoja Grada Sarajeva 2021.-2027., Programu rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2024. godinu i Budžetu Grada Sarajeva za tekuću godinu, kao i drugim zakonskim i planskim dokumentima.

Sufinansiranje sportskih manifestacija

Gradsko vijeće usvojilo je i Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i načinu sufinansiranja sportskih manifestacija od posebnog interesa za Grad Sarajevo.

Rad sjednice nastavljen je usvajanjem Odluke o utvrđivanju i načinu sufinansiranja kulturnih manifestacija od posebnog interesa za Grad Sarajevo, a nakon ukazane potrebe za uvrštavanje i pružanje finansijske podrške novim manifestacijama koje imaju kontinuitet i doprinose afirmaciji Grada Sarajeva i ukupnom razvoju kulture Sarajeva, a time i Bosne i Hercegovine.

Usvojena je i Odluka o kriterijima i načinu sufinansiranja kulturno-umjetničkih društava sa tradicijom, s područja četiri gradske općine.

- Na današnjoj sjednici usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o odobravanju kreditnog zaduženja, a cijeneći činjenicu da se određeni investicioni projekti navedeni u Odluci o odobravanju kreditnog zaduženja neće moći realizirati te će se planirana sredstava preusmjeriti na Investiciono-sanaciona ulaganja u objekt i bazensku tehniku JP „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o.“, za što su sredstva više nego potrebna, a imajući u vidu značaj tog objekata za sve kategorije stanovništva posebno za sportske aktivnosti koje se odvijaju na olimpijskom bazenu - navodi se.

Izvještaj o aktivnostima

Usvojen je i Izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva u oblasti međunarodne saradnje u 2023. godini.

Nacrt Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva, zaključkom Gradskog vijeća, upućen je u javnu raspravu u trajanju od 20 dana.

Na sjednici je primljena k znanju Informacija o prazničnom ukrašavanju, u organizaciji Grada Sarajeva, te Informacija o upravljanju, tekućem i investicionom održavanju JP „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. Sarajevo koja je potvrdila opredjeljenje Gradskog vijeća da se dio kreditnih sredstava usmjeri upravo za poboljšanje objekta i bazenske tehnike JP „Olimpijski bazen Otoka“.

-Na kraju sjednice, upućena su određena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative. Tako je, između ostalih, gradski vijećnik Adi Škaljić podnio inicijativu da Grad Sarajevo razmotri mogućnost korištenja inovativne boje za fasade, odnosno posebne vrste mahovine, u projektima Grada Sarajeva, a koje upijaju zagađene čestice iz zraka u većoj mjeri nego drveće – saopćeno je iz Gradske uprave

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.