POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Vanja Filipović na diplomatskoj obuci: U Briselu preuzima funkciju ambasadora BiH pri NATO-u

Steći će se svi uvjeti da ode na destinaciju, već krajem marta ili početkom aprila bit će na svom radnom mjestu, rekao nam je Konaković

Filipović: Prošao sigurnosne provjere. Facebook

Nerma Ajnadžić

21.2.2024

Bivši ambasador BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Vanja Filipović trenutno je na diplomatskoj obuci, nakon koje će preuzeti mjesto ambasadora BiH pri NATO-u u Briselu.

To je vrlo bitna diplomatska pozicija za našu zemlju, s obzirom na to da nam je, osim članstva u Evropskoj uniji, NATO jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva.

Za "Avaz“ je to potvrdio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, koji je istakao da je Filipović prošao sigurnosne provjere.

- To, inače, traje malo duže kada je riječ o NATO-u, zato malo kasni njegov odlazak u Brisel. Od 1. februara Filipović je na diplomatskoj obuci.

Mislim da će je do kraja marta završiti i time će se steći svi uvjeti da ode na destinaciju, mislim da će već krajem marta ili početkom aprila biti na svom radnom mjestu - rekao je Konaković.

Posebno je naglasio značaj te pozicije za našu državu, uzimajući u obzir nedavnu posjetu cijelog Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), a ranije i dolazak generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

- Moram još jednom izraziti žaljenje što su prethodne vlasti pristale da se s puta članstva siđe na taj koncept saradnje s NATO-om. Ne znam iz kojeg razloga, nikada mi to neće biti jasno, tu ih je Milorad Dodik zaista, mogu reći, nadigrao. NATO je posvećeni čuvar stabilnosti u BiH - zaključio je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.