ČUVARI POSJEDA

Članovi Udruženja poljoprivrednika "Žito" iz Odžaka ne daju zemlju, zasijanu pšenicu spremni fizički braniti

Donijeli su zakon koji se kosi sa svim pravilima igre, rekao je

Poljoprivrednici u Orašju. Avaz

Alen Bajramovic

18.2.2024

Dok se zasijane površine u BiH smanjuju iz godine u godinu, a naša zemlja postaje sve više ovisna o uvozu hrane, u Odžaku već godinama traje borba za poljoprivredno zemljište, koje lokalnim ratarima, uz podršku kantonalnih vlasti, nastoji preuzeti privatna kompanija. Članovi Udruženja poljoprivrednika “Žito” iz Odžaka iskoristili su sve mehanizme, organizirali okupljanja pred institucijama, protestirali, blokirali cestu, tražili zaštitu suda, da bi u jesen prošle godine s mehanizacijom ušli u parcele, obradili zemljište i zasijali pšenicu.

- Koncesija koja je data toj firmi davno je istekla, nekoliko godina se to zemljište nije obrađivalo i imali smo ruglo na ulazu u Odžak. Mi smo onda odlučili da bespravno uđemo u posjed i sada smo u faktičkom posjedu zemlje koju smo zasijali pšenicom i po zakonu, nas se maći ne može jer smo mi čuvari posjeda – kaže za “Avaz” Juro Kopačević, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Žito”.

Značajna sredstva

Ovih dana članovi udruženja su dobili informaciju da je raniji koncesionar zatražio da u roku od 10 dana bude uveden u posjed, jer namjerava započeti obradu već zasijanog zemljišta. Kopačević pojašnjava da je riječ o oko 140 hektara, u čiju sjetvu su uložili značajna sredstva.

- Naša pšenica je otprilike u sredini proizvodnje. Nas je oko 50 što to radimo i nećemo dozvoliti ljudima iz druge sredine da nam otmu ono što onam pripada. Da su to neki ljudi koji ovdje žive, stvaraju prihod i rashod, mi bismo možda i šutili, ali oni ovdje sve donesu, odnesu proizvod i mi kao sredina od toga imamo nula bodova. Zato ćemo braniti posjed dok sud drugačije ne odluči – ističe Kopačević.

Plodna posavska zemlja, koja je od agrarne reforme u bivšoj Jugoslaviji bila dio društvene imovine, svojevremeno je ustupljena kompaniji “Poljoprivrednik”, da bi po isteku koncesije godinama bila neobrađena. Ustavni sud FBiH je 2019. godine uvažio apelaciju načelnice Općine Odžak, te utvrdio da je Zakonom o koncesijama Posavskog kantona pravo na lokalnu samoupravu povrijeđeno, jer se planiranje i pripremne radnje za dodjelu koncesije, postupak dodjele koncesije, ugovor o koncesiji, prava i obaveze koncesionara i druga pitanja od značaja za ostvarivanje koncesija, ne može voditi mimo općine kao jedinice lokalne samouprave. Posavski kanton, navodi se u obrazloženju, prilikom donošenja osporenog zakona, odnosno njegovih izmjena i dopuna, bio je dužan ne samo konsultirati Općinu Odžak, nego i pribaviti mišljenje od Saveza općina i gradova FBiH, jer je planiranje i priprema koncesija, kao i potpisivanje koncesionih ugovora, od značaja za cijeli prostor Federacije.

Derogiranja ovlaštenja

Poljoprivrednici su se uspjeli izboriti za javni natječaj, na koji su se prijavili, dobili zemlju na korištenje, ali je Ministarstvo poljoprivrede Posavskog kantona javni poziv potom poništilo. U oktobru prošle godine Skupština Posavskog kantona usvojila je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je, prema reakcijama nakon usvajanja, ponovo derogirao ovlaštenja lokalne zajednice, a lokalne poljoprivrednike ostavio bez šansi da dobiju zemlju.

- Donijeli su zakon koji se kosi sa svim pravilima igre. Najviše sa sudskom apelacijom, koja je podvukla da svi koji budu radili protiv lokalne zajednice mogu snositi konsekvence. Oni na to ne obraćaju pažnju, pa su u Posavskom kantonu dali ovlaštenje ministru poljoprivrede da bez javnog natječaja da zemljište u posjed onima koji su bili prije u posjedu – kaže Juro Kopačević za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.