JAKA BIH

Privredno čudo u Tuzlanskom kantonu jedan od generatora razvoja države: 150 milionera živi u Živinicama? Ima ih i više!

U Živinicama postoji 110 kompanija koje imaju godišnji prihod u iznosu od po milion ili više maraka

“Termoglas”, firma vlasnika Kemala Alispahića, jedan je od lidera u dijelu staklarstva. E. Trako

17.2.2024

Ovih dana javnost u BiH okupirana je informacijom da u Živinicama obitava 150 milionera! Nije dugo trebalo da se pojavi informacija da u Kaknju ima 40 milionera. 

Ni "propaganda" iz Tešnja nije mirovala, općine koja je, po ekonomskim pokazateljima, odavno rame uz rame s gradovima Evropske unije, pa je tako lansirana informacija da ih u Tešnju ima više od 200! 

I dok je javnost podijeljena, površno među narodom se analizira i ispod oka gleda na ove informacije s pitanjem "otkud" i ibretom kakav samo ima kod bosanskog čovjeka, podaci i statistike su neumoljivi. 

110 firmi

U Živinicama postoji 110 kompanija koje imaju godišnji prihod u iznosu od po milion ili više maraka. Ovdje se radi o podacima za 2022. godinu. Otprilike je isti broj firmi koje imaju sredstva u spomenutom iznosu.

Began Muhić, gradonačelnik Živinica, kaže za "Dnevni avaz" da ove informacije ohrabruju i tjeraju ih da rade još više i bolje u stvaranju što boljeg poslovnog ambijenta. 

- Nama je svakako drago i zadovoljstvo da se iz Živinica šire pozitivne priče. Imponira nam to da toliki broj ljudi, pravnih subjekata u Živinicama može dobiti epitet milionera. 

Prema našim grubim procjenama, dakle, mi nemamo zvaničnih podataka, siguran sam da u gradu Živinice ima i puno više milionera od tog broja - ponosno ističe Muhić u razgovoru za "Dnevni avaz".

Ono što je najvažnije, dodaje Muhić, jeste to da u jednom pozitivnom ozračju, sinergiji djeluju gradska uprava i privrednici.

Muhić: Svima nam je drago. Avaz

- Zahvaljujući tome, mi bilježimo pozitivne rezultate u svim aspektima modernog društva. Možemo se pohvaliti da u posljednjih deset godina stalno bilježimo rast i broja zaposlenih i broja registriranih pravnih lica, trenutno ih je više od 3.000 na području našeg grada. I prema novim investicijama, po izvozu su u samom vrhu, što je vrlo važno - kaže Muhić.

„Termoglas“, firma vlasnika Kemala Alispahića, jedan je od lidera u dijelu staklarstva u građevinarstvu i postoji 23 godine. Njegova kompanija se bavi obradom stakla, enterijerima, fasadama. Ima 120 zaposlenih. Više od 70 posto njihovih proizvoda završava na zapadnoevropskom tržištu. Njihove proizvode od stakla su vidjeli Nijemci, Nizozemci, Švicarci, Austrijanci...

Alispahić: U Živinicama postoji visoka privredna aktivnost. E. Trako

- Sto pedeset milionera u Živinicama je interesantna opservacija. Prvo, ja nisam uopće provjerio, priča se o tome postoje li statistički podaci po kojima je to rečeno. Međutim, pogrešan je kontekst izazvao negativnu reakciju običnih ljudi. Toliki broj firmi koje imaju milionske promete i kapitale je vrlo dobar pokazatelj da u Živinicama postoji visoka privredna aktivnost - kaže Alispahić za "Dnevni avaz".

To je, ističe, pokazatelj da u Živinicama postoje dobri uvjeti za napredak, za privredni uspjeh.

- To nam je u interesu svima, i državi, i privrednicima, poslodavcima i radnicima. Da imamo dobre i jake firme. Ali kaže se 150 milionera, ako ja imam firmu koja ima milionski promet ili milionski kapital, to ne znači da ja imam u džepu milion maraka - pojašnjava Alispahić za naš list.

Najvažniji faktor

- Ono što postoji jesu statistički podaci na osnovu završnih, predatih računa, gdje se vidi kapital firme, to je dostupno svakome. Koliki je kapital firme, koliki je promet godišnji. Godišnji promet moje firme “Termoglas” je 17 miliona maraka. Firma postoji 23 godine. I nakon 23 godine ima milion kapitala, pa to ne znači da ja u džepu imam milion maraka i da ja mogu uzeti taj milion i staviti sebi u džep - pojašnjava Alispahić.

Na kraju dodaje da je vizija jedan od najvažniji faktora za uspjeh u biznisu.

Kroz pogone „Termoglasa“ u Oskovi reportera "Dnevnog avaza" proveo je Avdo Ramić, jedan od uposlenika.

- Vrijednost samih mašina kojima radima i na kojima obrađujemo staklo je milionska - govori usput Ramić.

Najveća kompanija

Najveća kompanija u Živinicama je “Alfe-Mi”, koja je u 2022. imala prihode od oko 86 miliona KM.

Firma "Alfe-Mi" d.o.o. Živinice je osnovana 4. oktobra 1991. Osnovna djelatnost je proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova.

U 2013. godini smo imali 38,5 miliona KM, a u 2023., prema našim, neslužbenim podacima, imali smo izvoz od 380 miliona maraka, kaže Muhić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.