BRČKO

Potvrđena optužnica protiv Bojana Radovanovića zbog napada na novinara Mirzu Derviševića

Počinio kaznena djela lake tjelesne povrede i ugrožavanja sigurnosti, saopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH

Napada na novinara. Facebook

FENA

15.2.2024

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Bojana Radovanovića (40) zbog napada na novinara Mirzu Derviševića, koji se 12. januara dogodio u restoranu Kutak u Brčkom.

Potvrđena optužnica

Pred brčanskim Osnovnim sudom, koji je u cijelosti potvrdio optužnicu, Radovanović je optužen da je na štetu Derviševića počinio kaznena djela lake tjelesne povrede i ugrožavanja sigurnosti, saopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Radovanovića se tereti da je 12. januara oko 21.50 sati, tek nekoliko minuta nakon što je Dervišević ušao u objekt i stao za šank, prišao mu i imitirajući da mu pruža ruku radi upoznavanja snažno ga otvorenim šakama udario u predjelu sljepočnica i ušiju.

Dervišević nije pružao otpor

Zatim ga je, kako se navodi u optužnici, rukama uhvatio za garderobu u predjelu ramena i odvukao u predulaz objekta i oborivši ga na pod nastavio mu zadavati udarce šakama u predjelu lica i glave, te šutiranjem nogom, pri čemu Dervišević nije pružao otpor. Tom prilikom oštećenom je uputio verbalne prijetnje da će ga ubiti nastavljajući ga i dalje silovito udarati, dok ga od Derviševića nisu odvojila druga prisutna lica, kada je oštećeni uspio napustiti objekt i pozvati policiju.

Ubrzo po prijavi, osumnjičeni za ovaj napad je uhapšen i zadržan u maksimalnom trajanju, najprije 24 sata od strane policije, a zatim i dodatnih 24 sata od strane Tužiteljstva. Za to vrijeme Radovanović je ispitan u svojstvu osumnjičenog, a uz daljnje intenzivno postupanje Tužiteljstva i policije u provođenju istrage, tužiteljska odluka u ovom predmetu donesena je za manje od mjesec dana.

Optužnicom ovog Tužiteljstva od 9. februara Radovanovića se tereti da je prema Derviševiću počinio kaznena djela "laka tjelesna povreda" u stjecaju s kaznenim djelom "ugrožavanje sigurnosti".

Saslušanje većeg broja svjedoka

Optužnicom je predloženo saslušanje većeg broja svjedoka, te vještaka medicinske struke, kao i pregled snimka video nadzora iz unutrašnjosti restorana. Pošto je Osnovni sud 13. februara potvrdio optužnicu, slijedi nastavak kaznenog postupka i izjašnjenje optuženog o krivici.

Organi gonjenja Distrikta intenzivno postupaju i na rješavanju slučaja napada na Mirzu Derviševića, koji se 19. augusta 2023. godine, također u večernjim satima, dogodio u Ulici Marina Držića. Istraga u ovom slučaju vodi se protiv tri osobe zbog sumnje da su prema Derviševiću počinila kazneno djelo lake tjelesne povrede.

Neophodne radnje dokazivanja i u ovom predmetu provode se bez bilo kakvog odlaganja, a u interesu istrage detalji iz postupka bit će objavljeni po donošenju zakonite i pravilne tužiteljske odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.