POREĐENJE

Živinice imaju 150 ljudi s milionskim prihodima ili imovinom, a kakva je situacija u Tešnju?

Tešanj važi za jedan od industrijski najrazvijenijih gradova u BiH

Tešanj. Općina Tešanj

S. S. / Biznisinfo

14.2.2024

Veliko zanimanje javnosti izazvala je informacija koju je portal Biznisinfo nedavno objavio da u Živinicama ima više od 150 milionera.

Ovu informaciju potvrdio je kasnije i gradonačelnik ovog grada Began Muhić. Biznisinfo.ba je u vlastitoj analizi također došao do zaključka da je informacija tačna.

Podsjetimo, došli smo do podatka da u Živinicama postoji 110 kompanija koje imaju godišnji prihod novca u iznosu od po milion ili više maraka (prema podacima za 2022. godinu). Otprilike je isti broj firmi koje imaju sredstva u spomenutom iznosu.

Kada se govori o “milionerima”, tu se ne misli na ljude koji imaju milion KM u kešu, već one koji imaju ukupnu imovinu u toj vrijednosti. Firma koja ima godišnji promet od milion KM ne mora nužno vrijediti toliko na tržištu.

No, ovaj podatak je svakako ključni indikator koji ukazuje da ovdje ima više od sto “milionskih kompanija”, odnosno najmanje toliko osoba koje se sa sigurnošću mogu nazvati milionerima, samo po vrijednosti njihovih kompanija.

Slične veličine

Dalje, nisu svi milioneri zahvaljujući firmama. Neki svoje bogatstvo baziraju na drugoj vrsti imovina, najčešće na nekretninama, ušteđevini itd. Tako da broj od 150 milionera u Živinicama djeluje realno.

BiznisInfo.ba je stoga odlučio uporediti ovo s jednim drugim gradom, a izabrali smo Tešanj. Tešanj važi za jedan od industrijski najrazvijenijih gradova u BiH, a ova dva grada su otprilike slične veličine. Prema popisu iz 2013., Tešanj je imao 43 hiljade stanovnika, a Živinice gotovo 58 hiljada.

Uzet je u obzir isti podatak kao i kod Živinica kao ključni indikator.

Naime, prema njihovim podacima, u Tešnju je čak 138 kompanija koje imaju godišnji prihod više od milion KM, i 147 firmi koje imaju sredstva preko tog iznosa (također podaci za 2022).

Podsjetimo, u Živinicama je 110 kompanija s milionskim prihodima. Osim toga, vodeće kompanije u Tešnju su mnogo veće od onih u Živinicama.

Najveća kompanija u Živinicama je Alfe-Mi koja je u 2022. imala prihode od gotovo 86 miliona KM. S druge strane, najveća kompanija u Tešnju je "Hifa oil" koja je u istoj godini imala gotovo deset puta veće prihode – od blizu 820 miliona KM.

Slijedi mesni gigant "Madi" s prihodima od 234 miliona KM, AS sa 137 miliona, te "Mann+Hummel" i "Hifa" d.o.o sa po približno 102 miliona KM. Dakle, u Tešnju ima pet kompanija s godišnjim prihodima iznad 100 miliona maraka, a u Živinicama nijedna.

Tradicija poduzetništva

Još neke velike kompanije registrovane su u drugim gradovima, a vlasnici su im Tešnjaci, poput "Hifa petrola" čije je sjedište u Sarajevu.

Zaključak je da, iako su Živinice jedna od najrazvijenijih i najbogatijih sredina, tešanjska privreda je, ipak, znatno veća i razvijenija.

Ako su rekli da je u Živinicama najmanje 150 milionera, onda se može zaključiti da ih u Tešnju zasigurno ima više od 200, navode.

U oba slučaja riječ je o aktivnim sredinama koje su prijateljski nastrojene prema biznisu, koje imaju dugu tradiciju poduzetništva i od kojih bi mnogi drugi mogli mnogo toga naučiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.