UIOBIH

U 2023. privremeno oduzeta roba vrijedna blizu 22 miliona KM: Prodaju se šrafcigeri, kišobrani, ali i skupocjeni mobiteli

Dvije javne aukcije i direktna prodaja zaplijenjene robe 21. februara u sjedištu Regionalnog centra Tuzla

Na aukciji UIO prodaje se razna roba. UIO

Alen Bajramovic

6.2.2024

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH objavila je dvije javne aukcije i direktnu prodaju zaplijenjene robe uskladištene u magacinima u Tuzli, Orašju, Brčkom, Zvorniku i Bijeljini, koje će biti održane 21. februara u sjedištu Regionalnog centra Tuzla.

Ponuda je raznovrsna, pa zainteresirani kupci, po povoljnijim cijenama, mogu doći do šrafcigera ili burgija, remenova, ventila, autodijelova, cipela, čizama, sandala i kišobrana, odjeće, različite vrste metala i legura, u ponudi je i jedna lovačka puška, ali i polovni i novi mobiteli najpoznatijih proizvođača.

Najviše duhana

- Uprava za indirektno oporezivanje BiH je tokom 2023. godine privremeno oduzela robu u vrijednosti od 22 miliona KM. Riječ je o robi koja se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH. Među oduzetom robom najviše ima duhana i duhanskih prerađevina, tekstila i odjeće, automobila i autodijelova, raznih tehničkih uređaja i ostale robe široke potrošnje - kazao je za “Avaz” Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu saradnju UIOBiH.

U januaru prošle godine službenici UIO u pošiljci banana otkrili su i veliku količinu kokaina, koja je predata SIPA-i na daljnje postupanje. Među robama oduzetim tokom 2023. najveću vrijednost imali su tekstilni proizvodi, ali i duhan, cigarete, duhanske prerađevine i aroma za nargilu, putnička vozila, autodijelovi, medicinska oprema i lijekovi, skijaška oprema, satovi…

Nadležni sudovi

- Roba koja se oduzme ima status privremeno oduzete robe, a nakon okončanih prekršajnih i krivičnih postupaka pred nadležnim sudovima UIO može određenu robu prodati ili uništiti. Konačnu odluku o tome donose nadležni sudovi u svakom pojedinačnom predmetu - pojašnjava Kovačević.

Tokom prošle godine UIO je organizirala 17 javnih aukcija i 29 direktnih prodaja. Izvršena je prodaja robe ukupne vrijednosti 314.943 KM, dok je otkup oduzete robe izvršen u regionalnim centrima Mostar i Sarajevo u ukupnom iznosu od 33.782 KM.

Uništeno 2,3 miliona KM

Postupajući u skladu s Uputstvom o uništenju i ustupanju carinske robe, u toku 2023. godine je uništeno pravosnažno oduzete robe u iznosu od 2.303.903 KM.

Roba koja se uništava je uglavnom akcizna, poput cigareta, jer se radi o robi za koju se ne zna porijeklo i šta je sastavni dio takvih proizvoda te se kao takva ne može izložiti prodaji, budući da bi mogla biti štetna po zdravlje ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.