KORUPTIVNA HOBOTNICA

Konaković o aferi "Respiratori": Znali su šta rade, nisu očekivali pad sistema koji ih štiti od svih nedjela

Dali su lažnu nadu, nisu ponudili spas, umjesto spasa su ljudima u borbi za život i njihovim porodicama ponudili laž, istakao je Konaković

Elmedin Konaković. Fena

N. Aj.

27.1.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković na društvenim mrežama prokomentirao je posljednja dešavanja kada je u pitanju afera "Respiratori" u kojoj su optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice "F.H. Srebrena malina" d.o.o. Srebrenica.

Kriminal u javnim preduzećima

Osvrnuo se Konaković i na bivšeg direktora OSA-e Osman Mehmedagić i bivši predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

- Bivši direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH su u zatvoru jer su po navodima i dokazima Tužilaštva pravosudni sistem koristili za obračun i pritisak sa političkim neistomišljenicima, a i za zaštitu lopova iz svojih redova. Potvrđene su optužnice bivšim načelnicima, gradonačelnicima, ministru odbrane za nelegalnu prodaju naoružanja i još neke, a jučer smo iz medija saznali da je potvrđena presuda u aferi “Respiratori” bivšem premijeru Vlade FBiH, direktoru Civilne zaštite i vlasniku privatne firme za zloupotrebu položaja i kriminal prilikom kupovine neadekvatnih respiratora - naveo je Konaković i dodao:

- Ulaskom u javna preduzeća u vlasništvu Federacije BiH otkrili smo u kratkom roku kriminal u Autocestama (na osnovni ugovor od 75 miliona KM naknadnih radova još 100 miliona KM zbog “geologije”) i JP Elektroprivreda (ugovori sa privatnim licima u 4 rudnika iz koncerna u iznosu od 150 miliona KM za usluge koje su rudnici morali realizovati sami. Firme su naravno bliske ili i vlasništvu tajkuna koji su kupovali razne muje, šilje i nijaze u klubu Bošnjaka kako bi zadržali aktuelnu vlast. JP EP u tom periodu u minusu 67 miliona na kraju godine), Agencija za upravljanje oduzetom imovinom i još neke. Brzo ćete saznati i stanje u BH Telecomu koje pokazuje kako “zaštitnici” i “patriote” upravljaju javnim dobrima.

Istakao kako je na "svakom koraku kriminal, slabljenje države i njenih institucija, partijski interes prije svega i sve to što su radili SDFA smo najavili".

- Sve se potvrđuje. Ipak, predmet “Respiratori” je drugačiji od ostalih. Nabavka respiratora za vrijeme pandemije trebala je pružiti nadu i spas onima koji se bore sa iznenadnom pošasti, nada je trebala i njihovim porodicama. To su vanredne okolnosti, borba za život u vrijeme katastrofe. Ukrasti u takvim prilikama ne može normalna osoba niti običan lopov - napisao je Konaković.

"Hrabri su i tad ukazivali" 

Naglasio je kako su mijenjali ugovor o nabavci koji su potpisali, a onda u taj falsifikovani upisali respiratore koji ne spašavaju i ne liječe.

- Dali su lažnu nadu, nisu ponudili spas, umjesto spasa su ljudima u borbi za život i njihovim porodicama ponudili laž. Da su znali da ne valjaju potvrđuju i poruke iz te famozne grupe “GENSEK”, preko koje je išao dogovor oko nabavke opreme. Jedna od poruka je, koje je napisala sekretarka Kalajdžić premijeru Novaliću jeste i: "Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora". No, kada su stigli respiratori, Kalajdžić je poslala novu poruku: Seb. zove, loši respiratori” - podsjetio je Konaković.

Naveo je da su nakon pokrenute istrage, u pokušaju da zaštite svoj kriminal, priključili veliki broj pacijenata na loše i pogrešne respiratore, a da je TV Hayat objavila slike koje je kasnije brisala.

- Predsjednik SDA išao na televizije da kaže kako “iz prve ruke zna da su ljudi priključeni i da dišu” , odgovorno je “iz prve ruke” rekao da su dobri i da pomažu. Pojavilo se i pismo anesteziologa koji su kasnije glavom bez obzira pobjegli sa KCUS u Opću bolnicu. Hrabri su i tad ukazivali na sve ovo, a sistem je “sušio” pritiscima kroz koruptivnu osovinu u pravosuđu, a režimski mediji pratili režiranim izvještajima. Danas kad smo razmontirali tu koruptivnu hobotnicu na površinu izlaze njihova najgora nedjela. Afera “Respiratori” je dobila epilog prvog dijela vezanog za lopovluke - naveo je Konaković.

Istakao je kako mora dobiti i epilog drugog dijela odnosno priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju pojedinaca.

- Važno je napomenuti da se predmetni respiratori danas u ćošku nekog podruma na KCUS i da su tamo dospjeli brzo nakon farse od pokušaja da se prikažu ispravnim. Znali su oni dobro šta rade, a ipak su to beskrupulozno radili. Nisu očekivali pad sistema koji ih štiti od svih nedjela, zato je krucijalno što smo takav sistem srušili - zaključio je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.