AFERA RESPIRATORI

Čeka se drugostepena odluka Suda BiH: Šta će biti s Fadilom Novalićem, Fahrudinom Solakom i Fikretom Hodžićem

Prvostepena osuđujuća presuda objavljena je u aprilu prošle godine

Pixell

M. Aš.

24.1.2024

Apelaciono vijeće Suda BiH trebalo bi uskoro donijeti drugostepenu odluku u predmetu "Respiratori". 

Prvostepena osuđujuća presuda objavljena je u aprilu prošle godine.

Poslana strankama 

Odluka bi, prema informacijama "Avaza", najkasnije sredinom februara trebala biti poslana strankama u postupku. 

Tužilaštvo BiH je u žalbi, na ročištu održanom početkom novembra prošle godine, tražilo da sudije Apelacionog vijeća potvrde prvostepenu presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, te Fikret Hodžić, vlasnik privatne firme FH "Srebrena malina", osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora, plaćenih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa i da im izreknu veću kaznu.

S druge strane, odbrana je tražila da se optuženi oslobode odgovornosti. 

Prvostepenom presudom pravno lice "Srebrena malina" proglašeno je odgovornim što je raspolagalo nezakonito stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM, a presudom je naloženo oduzimanje stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 KM od Hodžića i "Srebrene maline".

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave, a oslobođeni su optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, kao i za pranje novca, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga.

Mišljenje Perića

Podsjećamo, presuda nije donesena jednoglasno. Predsjedavajući Sudskog vijeća Branka Perića tada je izdvojio mišljenje, odnosno nije smatrao da presuda treba biti osuđujuća, za razliku od članova Vijeća Brace Stupara i Gorana Radevića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.