SUD BIH

Potvrđena optužnica protiv Ljubomira Kalabe: Privredniku onemogućio izvoz mesa u Tursku

Nanesena materijalna šteta u vidu izostanka naplate ugovorene prodajne cijene u iznosu od 407.829 KM

Ljubomir Kalaba. Al Jazeera Balkans

D. R.

19.1.2024

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv bivšeg direktora Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomira Kalabe koji se tereti za zloupotrebu položaja.

Kako je saopćeno, Kalaba se tereti da je, postupajući kao službena osoba u institucijama BiH, nanio štetu privrednom subjektu MI Rakitno d.o.o. Posušje.

Kalaba je 13. februara 2020. godine izdao Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko-zdravstvenih certifikata za odobreni objekat MI Rakitno d.o.o. na temelju kojeg je Upravi za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona zabranio izdavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata oznake KZV-TR-14 za odobreni izvozni objekat.

Time je spomenutom poslovnom subjektu onemogućen izvoz i prodaja već pripremljenog svježe/ohlađenog goveđeg mesa u Tursku planiran za 14. februar 2020. godine, u količini od 41.785,78 kg.

Zbog trajanja navedene zabrane došlo je do kvarenja mesa te je ovom privrednom subjektu nanesena materijalna šteta u vidu izostanka naplate ugovorene prodajne cijene u iznosu od 407.829 KM i plaćenih troškova upravnog postupka za otpis i uništenje ove robe u iznosu od 3.844, KM, što predstavlja štetu u ukupnom novčanom iznosu od 411.673 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.