REAKCIJE

Ramiz Salkić: Zbog sistema koji je zakazao ekstremisti siju strah i mržnju prema Bošnjacima

Koliko god Bošnjaci bili miroljubiv narod, svakom trpljenju i strpljenju nekad dođe kraj , kazao je Salkić

Salkić: Oni koji bi sve ovo trebali i mogli spriječiti to ne žele. Anadolija

Z. K.

8.1.2024

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS, rekao je danas, reagujući na provokacije Bošnjaka u Vlasenici i pucanje iz vozila u pokretu pored bošnjačkih kuća u Potočarima, da je sistem zakazao, da su predstavnici međunarodne zajednice zakazali, namjerno ili ne sasvim svejedno, što motiviše i podstiče ekstremiste na sijanje straha i mržnje prema Bošnjacima.

Širenje mržnje

- Bošnjaci su u bh. entitetu RS godinama pod snažnim pritiskom koji se manifestira od političkog vrha entitetskih vlasti do običnih seoskih kabadahija koji koriste razne prilike da pojačaju pritisak na Bošnjake.

Bošnjaci se vrijeđaju , ponižavaju i diskriminiraju na različite načine od negiranja identiteta do provokacija kojima su redovito izloženi tokom pravoslavnih praznika i neustavnog obilježavanja Dana entiteta Rs 9. januara. 

Kontinuirano širenje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima od strane predsjednika entiteta prihvaćeno je na terenu i posebno se manifestuje pod maskom obilježavanja pravoslavnih praznika. 

U ovaj projekat ciljano uklapa se i entitetska policija koja, iako ima informacije o namjerama provokatora iste ne želi spriječiti već im, kako je bio slučaj u Srebrenici, obezbjeđuje policijsku pratnju.

Oni koji bi sve ovo trebali i mogli spriječiti to ne žele svjesno dajući podršku svojim nečinjenjem onima koji uznemiravaju Bošnjake na vjerskoj i nacionalnoj osnovi iznova ih podsjećajući na zločine koje su preživjeli u ovom entitetu.

Bošnjaci su miroljubiv narod koji je kroz historiju platio cijenu svoje miroljubivosti i beskonačnom povjerenju u svoje komšije što su zločinci redovito koristili da im nanesu što veću bol i patnju čemu svjedoči i počinjeni genocid nad Bošnjacima.

Naš povratak na porušena ognjišta u okruženje sa ratnim zločincima na slobodi bez poduzimanja osvetničkih akcija ne bi se smio shvatati kao naša slabost već kao želja da sistem radi svoj posao i kazni počinioce zločina nad Bošnjacima.

Danas su upravo zločinci koji su nezasluženo na slobodi i oni koji su blago kažnjeni ključni motivatori mladih generacija da generiraju i šire mržnju prema Bošnjacima u ovom entitetu.

Miroljubiv narod

Koliko god Bošnjaci bili miroljubiv narod, svakom trpljenju i strpljenju nekad dođe kraj kada čovjek više ne može da trpi nepravdu i poniženje i odluči se poduzeti određenu reakciju kada sistem zakaže. 

U ovom trenutko to je vrlo često napuštanje svojih netom obnovljenih ognjišta što i jeste konačan cilj onih koji šire mržnju i nestrpeljivost prema Bošnjacima. 

Ako se nastavi ovakav pritisak entitetske vlasti, od Srpske pravoslavne crkve stimulisanih i podržanih huligana, nedjelovanje institucija i međunarodne zajednice logično je očekivati reakciju odvažnih Bošnjaka koliko god bili miroljubivi – rekao je Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.