AKCIJA UIO

Video / U Bosanskoj Gradišci oduzete falsifikovane patike vrijedne 1,75 miliona KM: Pogledajte kako su pokušane biti zamaskirane

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema

Falsifikovane patike. UIO BiH

S. S.

21.12.2023

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu falsifikovanih patika, čija se vrijednost procjenjuje na iznos od 1.757.400 KM.

Posebno je zanimljivo, a može se vidjeti u videu u prilogu maila, kako je uvoznik pokušao „zamaskirati“ uvoz falsifikata poznatih svjetskih brendova patika.

Detaljnim pregledom pošiljke koja je bila prijavljena za uvozno carinjenje u Carinskoj ispostavi Gradiška pronađena je veća količina robe za koju se opravdano sumnja da se istom povređuju žigovi poznatih svjetskih robnih marki. Zbog toga je privremeno zadržano 11.716 pari patika koje na sebi nose žigove Nike i Puma, a čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na iznos od 1.757.400 KM. Sporna roba je zadržana zbog osnovane sumnje da je istom učinjena povreda prava intelektualne svojine, a o čemu su se izjasnili zastupnici nosilaca spomenutih međunarodno registrovanih žigova. Carinski organi će preduzeti daljnje službene radnje u skladu s Odlukom o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nosioca žiga.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema, donirana od Ambasade SAD u BiH, putem Programa EXBS, kao i od UNDP/UNODC-a.

Falsifikovane patike. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.