SJEVERNA MAKEDONIJA

Članovi Delegacije PSBiH na sastanku Stalnog odbora PSSEECP-a u Skoplju

Cilj Strategije je postizanje regionalno održivog ekonomskog rasta, smanjenje siromaštva i nejednakosti

Cvitanović će učestvovati na sastanku Stalnog odbora PSSEECP-a. Facebook

FENA

14.12.2023

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Ilija Cvitanović i zamjenici predsjedavajućeg Delegacije Mladen Bosić i Džemal Smajić učestvovat će na sastanku Stalnog odbora PSSEECP-a, koji će biti održan 15. decembra u Skoplju.

Novi pristup

Na sastanku, čiji će domaćin biti Skupština Republike Sjeverne Makedonije, bit će prezentovani prioriteti predsjedavanja Sjeverne Makedonije ovom regionalnom inicijativom u 2024. godini.

Učesnici sastanka Stalnog odbora PSSEECP-a razgovarat će i o novom pristupu provođenju Strategije Jugoistočne Evrope 2030 (SEE2030), koji će prezentovati Regionalno vijeće za saradnju (RCC).

Strategija SEE2030, koja je usvojena u junu 2021. godine na Samitu SEECP-a u Antaliji, predstavlja zajednički poziv na akciju svih 13 ekonomija država članica SEECP-a.

Kvalitet života

Strategija SEE2030 nastoji da promovira i unaprijedi implementaciju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija u regionu Jugoistočne Evrope. 

Cilj Strategije je postizanje regionalno održivog ekonomskog rasta, smanjenje siromaštva i nejednakosti, poboljšanje socijalne uključenosti, osnaživanje žena, usporavanje depopulacije, poboljšanje ukupnog kvaliteta života građana, te ubrzavanje zelene i digitalne tranzicije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.