SUD BIH

Izricanje presude za zločine na području Ilijaša 13. decembra

Ranko Draškić i Savo Manojlović optuženi su za učešće u napadu na Lješevo i ubistvo 20 civila

Sud BiH. Fena

FENA

11.12.2023

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice je planirano izricanje prvostepene presude Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, optuženima za ratne zločine počinjene na području Ilijaša.

Izricanje presude Draškiću i Manojloviću, koji su optuženi za učešće u napadu na Lješevo i ubistva 20 civila, zakazano je za srijedu, 13. decembra.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike.

Završna riječ odbrane Milomira Đuričića, kojem se skupa s Vukadinom Spasojevićem sudi za progon bošnjačkih civila na području Višegrada, zakazana je za utorak, 12. decembra. Đuričić je optužen u svojstvu upravnika logora “Uzamnica“, a Spasojević u svojstvu razvodnika straže u ovom objektu.

Ove sedmice je planiran nastavak iznošenja završnih riječi odbrane na suđenju za zločine počinjene u Bužimu za koje su optuženi Zijad Nanić, Esad Kudelić, Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić, Senad Bapić te Samir i Husein Isaković. Na teret im je stavljeno da su u hotelu “Radoč” u Bužimu nečovječno postupali prema civilima i ratnim zarobljenicima – pripadnicima Narodne odbrane Zapadne Bosne, javlja Detektor. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.