SARAJEVO

Bećirović razgovarao sa specijalnim predstavnikom Francuske za zapadni Balkan

Razgovarano je o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini

Sa održanog sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

4.12.2023

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Republike Francuske za zapadni Balkan Reneom Trokazom (René Troccaz).

Očuvanje mira i sigurnosti

Razgovarano je o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Specijalni predstavnik Republike Francuske za Zapadni Balkan Rene Trokaz rekao je da je Republika Francuska posvećena očuvanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, te da ostaje snažan partner Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora dr. Bećirović se zahvalio na podršci Republike Francuske Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Specijalni predstavnik Republike Francuske za Zapadni Balkan Rene Trokaz poručio je da podržava približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. On je naglasio da Republika Francuska pažljivo prati glavna pitanja u regionu zapadnog Balkana, kao i inicijative regionalne saradnje, a posebno Berlinski proces.

O nedavnom sastanku s Makronom

Također, razgovarano je o nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) u Parizu. Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je ukazao na važnost razgovora tokom kojeg je predsjednik Makron pružio čvrstu podršku očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je predsjednik Republike Francuske Emanuel Makron poručio da Republika Francuska ne podržava separatizam organa bh. entiteta RS u državi Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je naglasio da su to snažne poruke koje determiniraju i vanjsku politiku Republike Francuske u narednom periodu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.