OZBILJNE OPTUŽBE

U Tužilaštvu BiH formiran predmet zbog navoda o paravojnim kampovima u Republici Srpskoj

Ministar odbrane Zukan Helez će biti pozvan da da iskaz i prezentira sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže

Zukan Helez. Fena

N. Č.

24.11.2023

Odsijek za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine formirao je predmet povodom izjava ministra obrane Zukana Heleza, koji je u programu N1 tvrdio da na području Republike Srpske postoje paravojni kampovi. Ministar će biti pozvan da prezentira informacije, dokaze i činjenice o kojima govori.

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da će ministar biti pozvan da pruži iskaz i predoči sve dostupne informacije u vezi s tvrdnjama koje je iznio u javnosti. Podsjetili su da svi nosioci funkcija imaju zakonsku obavezu prijavljivanja nadležnim institucijama svih saznanja o počinjenim krivičnim djelima i počiniocima.

Nakon Helezovih izjava, reakciju nije izostavio ni Milorad Jagodić, načelnik općine Rogatica. On je nazvao Helezove tvrdnje "čistim izmišljotinama i lažima," ističući da su fotografije koje ministar spominje nepostojeće.

Ministar Helez je u Pressingu N1 izjavio da se na području RS vrši vojna obuka mladića i "nekih ljudi iz Rusije." Unatoč tvrdnjama, Helez nije dao konkretnije informacije o lokacijama kampova, osim što ih je povezao s područjem Rogatice i Maglića.

Helez tvrdi da posjeduje fotografije i video zapise, ali ih nije mogao javno prikazati. Njegove izjave izazvale su negativne reakcije političkih predstavnika iz RS, koji su optužili ministra za širenje dezinformacija. Predmet koji je otvorilo Tužilaštvo BiH pokrenut će istragu o istinitosti Helezovih tvrdnji i eventualnom postojanju paravojnih kampova na navedenim lokacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.