GRADSKO VIJEĆE

Marić o Statutu Mostara: Tražit ću od visokog predstavnika da nametne ono što smo potpisali

SDA forsira „Mostarski sporazum“, HDZ BiH govori niste ga ispoštovali, rekla je Baralija

Marić i Kordić. M. Smajkić

Meliha Smajkic

14.11.2023

Gradsko vijeće (GV) Mostara na današnjoj sjednici, očekivano, nije usvojilo Statut Grada. Podsjetimo, nakon što je 24.oktobra propala sjednica GV-a Mostara, danas se pred vijećnicima našao isti dnevni red, na kojem je bila i odluka o usvajanju Statuta, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), kao i odluka o usvajanju izmjena i dopuna Statuta Grada. Taj najviši pravni akt dio je Mostarskog sporazuma koji su u junu 2020. godine potpisali predsjednici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Svega osam vijećnika je glasalo za usvajanje Statuta, protiv ih je bilo šest, a suzdržanih 15 od ukupno 29 prisutnih vijećnika od njih 35. Nisu usvojeni ni amandmani SDP-a, koji se odnose na diskriminaciju iz reda Ostalih, a koje su uložili kao preduvjet u podršci za Statut.

Irma Baralija, vijećnica Naše stranke, kazala je kako je očito da „Mostarski sporazum“ nije najmanji zajednički sadržilac za usvajanje Statuta.

- SDA forsira „Mostarski sporazum“, HDZ BiH govori niste ga ispoštovali, dakle nemamo konsenzus. Poražavajuće je da smo priču o donošenju Statuta sveli na šaradu - rekla je Baralija, dok je Silvio Bubalo, vijećnik HRS-a ocijenio kako je cijela priča u vezi s usvajanjem Statuta farsa. To je ponovio i u izjavi za novinare, kazavši da je dovoljno vidjeti da je ta tačka bila deveta na dnevnom redu.

Bubalo: Prava farsa. M. Smajkić

- Smiješno je i tragično u isto vrijeme da se nađe kao deveta tačka. Ima li važnije tačke od Statuta. Shvatam da su njima važniji regulacijski planovi, otpis kamata EPHZHB. Predsjednik GV-a je htio da ta tačka padne da bi je ponovo mogao staviti za šest mjeseci, to sam mu jasno rekao na sjednici, odnosno, bit će tempirana za početak kampanje za izbore u Mostaru - rekao je Bubalo.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća, koji je stavio ovu tačku na dnevni red, kazao je kako će u vezi s neusvajanjem Statuta izvijestiti predstavnike međunarodne zajednice kao supotpisnike „Mostarskog sporazuma“. Rekao je da će od njih tražiti veći angažman kako bi se Sporazum u potpunosti usvojio, odnosno da se izmjene Statuta i nametnuti Statut usvoje.

- Od visokog predstavnika u BiH tražit ću da, ako ne bude dogovora, nametne ono što smo potpisali - rekao je Marić.

Sa sjednice. Screenshot

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, rekao je kako je njegov stav u vezi sa Statutom Grada od početka vrlo jasan.

- Propagiram da se Statut donese u redovnoj proceduri u Gradskom vijeću. Jasno je vidljivo da dokument koji je potpisan, kao sastavni dio „Mostarskog sporazuma“, ima izvjesne manjkavosti i ne vidim nikakav razloga da ne raspravljamo o njemu i da ga u redovnoj proceduri donesemo. Volio bih vidjeti Statut Mostara što prije, kad će to biti je ipak na vijećnicima - rekao je.

Podsjetimo, izmjene i dopune Statuta su trebale biti usvojene na konstituirajućoj sjednici GV-a Mostara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.