ISTRAŽIVAČKA SARADNJA

Potpisan Memorandum o razumijevanju između RMIT i UNSA

S obzirom na ugled i reputaciju koju RMIT Univerzitet uživa kao jedan od vodećih australskih univerziteta ova saradnja je od izuzetne važnosti

Ostvarivanje saradnje između Ambasade Australije za BiH i Univerziteta u Sarajevu. UNSA

FENA

8.11.2023

Novoimenovani ambasador Australije za Bosnu i Hercegovinu Jan Dejvid Grejndž Bigs (Ian David Grainge Biggs) posjetio je danas Univerzitet u Sarajevu gdje se susreo sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom.

Ostvarivanje saradnje između Ambasade Australije za BiH i Univerziteta u Sarajevu, te akademske saradnje između univerziteta u Australiji i Univerziteta u Sarajevu bile su samo neke od tema u okviru prve posjete ambasadora Bigsa Univerzitetu u Sarajevu.

Potpisivanje Memoranduma

Posebna pažnja posvećena je ostvarenoj saradnji između RMIT Univerziteta i Univerziteta u Sarajevu, ozvaničenoj potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između ove dvije visokoobrazovne institucije u oktobru ove godine. Memorandum ima za cilj omogućiti istraživačku saradnju, razmjenu nastavnika i članova osoblja, razmjenu studenata, posebne akademske programe, projekte i druge aktivnosti, te saradnju kroz zajedničke projekte i mentorstva.

Istaknuta je važnost ulaganja u obrazovanje i kulturu, te je naglašen značaj međuuniverzitetske saradnje, kao i zajedničkog rada na poljima kulture, nauke i obrazovanja.

Ambasador Biggs je naglasio da upravo usluge u sektoru obrazovanja imaju značajan udio u ukupnom australijskom izvozu, što međuuniverzitetsku saradnju čini jednim od prioriteta australijske vanjske politike. Pri tome, prema riječima ambasadora Biggsa, Australija ne želi biti država koja trajno zadržava studente i stručnjake iz drugih zemalja, već prostor razmjene studenata i nastavnika i realizacije zajedničkih naučnoistraživačkih projekata.

Ključni korak

Rektor Škrijelj je istakao da saradnja sa RMIT Univerzitetom predstavlja ključni korak za Univerzitet u Sarajevu.

Također, podsjetio je da su prvi koraci ka ostvarivanju ove saradnje napravljeni zahvaljujući prof. dr. Harizu Haliloviću, nagrađivanom antropologu i autoru, te profesoru globalnih studija na RMIT Univerzitetu, kada su u julu ove godine profesori i studenti RMIT u okviru studijske posjete Bosni i Hercegovini boravili na Univerzitetu u Sarajevu, te imali priliku upoznati se sa razvojem i aktivnostima Univerziteta i prisustvovali predavanju „Učiti i svjedočiti: Genocid u Srebrenici u očima bosanskohercegovačkih i australskih studenata“.

S obzirom na ugled i reputaciju koju RMIT Univerzitet uživa kao jedan od vodećih australskih univerziteta, rektor Škrijelj je naglasio da je saradnja s RMIT Univerzitetom od izuzetne važnosti za Univerzitet u Sarajevu.

Memorandum između RMIT Univerziteta i Univerziteta u Sarajevu trenutno je jedini važeći Memorandum između univerziteta iz Bosne i Hercegovine sa univerzitetom u Australiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.