OTKAZANA GODIŠNJICA

Sarajevski Jevreji u strahu: Nezapamćen nivo antisemitizma prisutan u BiH

Obilježavanje bilo zakazano za 8. novembar

Kristalna noć: Naziv za početak nacističkog divljanja. Avaz

26.10.2023

Otkazano je obilježavanje 85. godišnjice Kristalne noći, koje je trebalo biti održano u Aškenaškoj sinagogi u Sarajevu.

Obilježavanje je bilo zakazano za 8. novembar, uoči godišnjice ove kobne noći, kada su SS paravojne snage Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke – NDSAP (nacisti), zajedno s civilnim stanovništvom, počele napade na sinagoge, trgovine, kuće i zgrade u vlasništvu Jevreja.

Te noći 1938. godine uništeno je i opljačkano oko 7.000 trgovina, oštećena su mnogobrojna jevrejska groblja, a više od 1.500 sinagoga je opljačkano i djelimično uništeno.

Politički obračuni

Kristalna noć je naziv za početak nacističkog divljanja i protjerivanja Jevreja u Evropi, a simbolično se obilježava svake godine.

Obilježavanje je trebalo biti održano pod pokroviteljstvom Svjetskog jevrejskog kongresa, „La Benevolencije“, Međunarodne asocijacije za sjećanje na holokaust i drugih organizacija.

Vladimir Andrle, predsjednik „La Benevolencije, objasnio je za „Avaz“ zašto je obilježavanje 85. godišnjice Kristalne noći otkazano.

- Odluka da se otkaže obilježavanje 85. godišnjice Kristalne noći donesena je zbog podizanja stepena sigurnosti u BiH, primjetnog porasta antisemitizma i nedostatka njegove institucionalne osude. U takvim okolnostima smo htjeli da djelujemo odgovorno, jer nismo željeli da se, u ovim okolnostima, pažnja skreće na Jevrejsku opštinu te da se preko leđa Jevrejske opštine politizira. S obzirom na to da su pojedini portali već krenuli s političkim obračunima upravo preko naših leđa, moram napomenuti da je odluka o otkazivanju isključivo naša odluka - kazao je Andrle.

Andrle: Odluka je isključivo naša. Instagram

Tenzije u BiH

Trenutna situacija na Bliskom istoku stvorila je tenzije i u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo, u nedjelju su u Sarajevu održani protesti podrške narodu Palestine, na kojima je bio prisutan antisemitizam, uprkos tome što Jevreji i njihova zajednica u Bosni i Hercegovini nemaju nikakve veze s trenutnim dešavanjima na Bliskom istoku.

- To su vrlo opasni trendovi i mislim da se cjelokupno društvo, ali i politički nivoi moraju uključiti u borbu protiv njih. Nezapamćen nivo antisemitizma i islamofobije je prisutan širom Bosne i Hercegovine - istakao je Andrle.

Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija” osnovano je još u januaru davne 1892. godine te je najstarije društvo ove vrste u Bosni i Hercegovini koje i danas postoji i radi. Iako osnovana s ciljem brige o Jevrejima sefardima Sarajeva, „La Benevolencija“ se bavi i pitanjima govora mržnje.

Govor mržnje

Andrle se osvrnuo i na problem govora mržnje u BiH koji je sve prisutniji, koji može da nanese ozbiljne probleme Jevrejima u BiH.

- Mislim da se političke borbe moraju ostaviti po strani i koristim priliku da apeliram na odgovorne da se ozbiljno posvete ovim fenomenima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine - zaključio je Andrle. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.