AKCIJA "RACIJA"

Velika policijska akcija u Sarajevu: Tristo policajaca pretresa migrantski centar Blažuj

Pregled lica, stvari i prostorija u cilju pronalaska lica koja tu nelegalno borave kao i pronalaska nelegalnog naoružanja i narkotika

SIPA: Velika akcija u blizini Sarajeva. Avaz

N. H.

23.10.2023

Na širem lokalitetu Privremenog prihvatnog centra Blažuj provodi velika akcija nekoliko polciijskih agencija u BiH. 

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova KS, te Službom za poslove sa strancima BiH i OSA-om, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli združenu kriminalističko-taktičku radnju "Racija", na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Blažuj (u nastavku teksta Centar).

U raciji je angažovano oko 300 policijskih službenika iz naprijed navedenih policijskih tijela.

U skladu sa članovima 10,11,17,18 i 19. Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine i članovima 10,11,17, 18 i 19. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, provodi se operativno taktička radnja racija šireg lokaliteta Centra, kojom je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, te pregled lica, stvari i prostorija u cilju pronalaska lica koja tu nelegalno borave kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, te identifikacija organizatora krivičnih djela "Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata", iz člana 189a. KZ BiH i krivičnim djelom "Krijumčarenje ljudi", iz člana 189. KZ BiH, kao i drugih krivičnih djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.