REAKCIJE

Profesor Enver Kazaz za "Avaz": U projekat SDA vjeruju još samo Željko Komšić i Bakir i Sebija Izetbegović

SDA postala je stranka koja bi bošnjački dio BiH najradije pretvorila u sultanat, rekao je Kazaz

Enver Kazaz. Avaz

Alen Bajramovic

14.10.2023

Komentirajući očekivani ishod kongresa SDA, kada je o izboru predsjednika stranke riječ, politički analitičar, profesor Enver Kazaz ističe ranije iznesenu ocjenu da je sa Izetbegovićem na čelu SDA na gubitku, a država BiH na dobitku.

- SDA je stranka koja se nakon Sulejmana Tihića nikada nije uspjela oporaviti od nasrtaja konzervativno - desnih ideoloških politika, koje je uveo Bakir Izetbegović, za razliku od Tihićevog liberaliziranja stranke i stavljanja u centar. 

Zato je SDA postala stranka kriminala, korupcije, nepotizma, stranka jednog lica, jednog bračnog para i stranka koja bi bošnjački dio BiH najradije pretvorila u sultanat. Zato je izgubila vlast, izgubila koalicioni kapacitet i sa ovakvim rukovodstvom teško se može vratiti u vlast. Još jedino Željko Komšić i Bakir i Sebija Izetbegović vjeruju u taj projekat - kaže Kazaz.

Pojašnjavajući kako je to BiH, sa ovakvom SDA, na dobitku, Kazaz navodi da je u posljednjih 30 godina BiH postala podijeljenija država.

- RS se maksimalno podržavila, BiH je postala podijeljeno društvo i umjesto da napreduje BiH je nazadovala i postala najsiromašnija zemlja Evrope. Tako je SDA vodila BiH, skupa sa svojim partnerima - ističe profesor Kazaz. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.