IMA NEKA TAJNA VEZA

Nije smijenjen UO KCUS-a: Vladina komisija samo predstava za javnost?!

Na sjednici UO KCUS-a, koja će biti održana 4. oktobra, bit će donijeta odluka da se raspiše konkurs za direktora

Izetbegović: Mirno do kraja. Facebook

Piše: Ema Maslo

2.10.2023

Ima neka tajna veza između ministra (Po)Nedeljka Rimca (HDZ 1990), kako ga pojedini uposlenici Federalnog ministarstva zdravstva zovu, s obzirom na to da je, prema nekim informacijama, samo ponedjeljkom prisutan na poslu, i Sebije Izetbegović (SDA), još aktuelne direktorice KCUS-a.

Nju, očito, svim silama ministar Rimac čuva od smjene s mjesta generalne direktorice KCUS-a, ustanove koju već devetu godinu vodi. Vlada Federacije BiH je na pretprošloj sjednici formirala komisiju koja, kako je rečeno, treba ispitati odluke Upravnog odbora KCUS-a.

Jasan zakon

Također, iz Vlade je najavljivano i da bi na prošloj sjednici trebali smijeniti Upravni odbor. Ali ništa se nije desilo, a ministar čak nije bio ni prisutan na sjednici.

Rimac: Nije bio na sjednici. Facebook

Kako je naveo izvor „Avaza“ iz Vlade FBiH, ova komisija je samo predstava za javnost očito da bi se dobilo na vremenu kako Sebija ne bi bila smijenjena, nego regularno okončala svoj mandat, uprkos tome što nema potrebna zvanja za to. Jer, navodno, nikada prema kantonima osnivačima KCUS-a nije ni upućen prijedlog za dostavljanje imena za imenovanje novih članova UO KCUS-a.

Također, na sjednici UO KCUS-a, koja će biti održana 4. oktobra, bit će donijeta odluka da se raspiše konkurs za direktora.

Inače, prema članu 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, generalni direktor KCUS-a mora imati zvanje doktora nauka, što je Sebiji Izetbegović pravomoćno oduzeto.

Na dnevnom redu sjednice UO KCUS-a: Bit će raspisan konkurs za direktora. Avaz

Član 36. Statuta KCUS-a, kao najviši akt ustanove, kaže da predsjedniku i članovima Upravnog odbora može prestati mandat ako se ne pridržavaju uputa i smjernica osnivača. Rimac je članove UO trebao odmah nakon što je utvrđeno da Sebija ne ispunjava zakonske uvjete uputiti da se izjasne, no ministar to nikada nije uradio iz samo njemu znanih razloga.

Izgubila zvanja

Član 37. Statuta KCUS-a jasno objašnjava djelokrug rada Upravnog odbora, a kaže se da UO donosi opće akte u skladu sa Statutom, dok član 44. Statuta kaže da se za generalnog direktora bira osoba u zvanju docenta, tj. osoba koja ima završen treći ciklus studija – doktorat. Sebija je, nakon što je utvrđeno da ima neregularnu diplomu magisterija, po difoltu izgubila zvanje doktora nauka, što je pravomoćno i objavljeno u “Službenim novinama”.

Dok traje ova saga oko stvari koju je vrlo jednostavno riješiti, direktorica prima nove uposlenike koji su odobreni od trojke, mijenja pravilnike o sistematizaciji, kao i druge akte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.