AFERE

Dok se steže obruč oko Bešlije i Šehovića: Šaja ima pristup tajnim podacima!

Sumnja se da je Šahinpašić godinama štitio određene osobe

Šahinpašić: Vrijedna imovina. Facebook

Miralem  Aščić

27.9.2023

Ibro Bešlija i Nermin Šehović, inspektori Federalne uprave policije (FUP) koji su smijenjeni sa svojih ranijih pozicija zbog sumnje da su imali neprimjerene kontakte s osobama iz kriminalnog miljea, kako stvari stoje, uskoro će ostati i bez posla u ovoj policijskoj agenciji!

Prije mjesec

Prvi Bešlija, koji je bio šef Sektora kriminalističke policije u FUP-u, a drugi Šehović, šef Detašmana u Zenici. I obojica su nedavno premještena, Bešlija smijenjen i prebačen u Tuzlu, a Šehović u Mostar.

Prije mjesec im je, o čemu je "Avaz" detaljno pisao, privremeno uskraćen i pristup tajnim podacima, i to na zahtjev v. d. direktora FUP-a Vahidina Munjića, do okončanja istrage.

Bešlija: Premješten u Tuzlu. Twitter

No, sada se čekaju provjere OSA-a koje su uveliko u toku. Ukoliko budu pozitivne, odnosno ako se potvrdi sumnja da su radili mimo zakona, što su Sky poruke već pokazale, ali i izjave svjedoka, oni će biti otpušteni iz službe, ali ih čeka i krivični postupak.

A upravo su Sky istrage i zaštićene poruke došle glave Bešliji i Šehoviću. Utvrđeno je da su radili po diktatu teško kompromitiranog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, koji je, osramoćen, završio na crnoj listi SAD.

Ovaj dvojac, što su potvrdili svjedoci u Kantonalnom sudu u Sarajevu, imali su kontakte s kriminalnim osobama poput Elvisa Keljmendija, za kojeg se vjeruje da im je plaćao zaštitu za svoje nelegalne aktivnosti. Sastajali su se i s uhapšenim Denisom Stojnićem.

No, da bi se spasili, kasnije su pravili službene zabilješke da bi opravdali sastanke. Sve ove podatke Tužilaštvo BiH već ima.

Šehović: S kim se sve sastajao i prema čijem nalogu. Facebook

Istražuje se ko je od dvojice istražitelja uništio dva mobitela da bi sakrio tragove. I ove podatke imaju policijske agencije.

Ali nisu jedini. Mnogi u FUP-u bili su s njima u shemama.

Klupko se odmotava. U ništa boljoj situaciji nije ni smijenjeni šef Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e Vahidin Šahinpašić Šaja.

Koga je štitio

Njegove relacije s osobama iz kriminalnog miljea traju već duže vrijeme i Tužilaštvo sada sklapa mozaik o tome za čije je interese i prema čijim uputama radio, a koga je i zbog čega štitio.

Mora se provjeriti porijeklo njegove imovine – brojna vozila, skupocjene puške i vikendice, stanovi...

No, ono što je zabrinjavajuće, Šahinpašić, iako smijenjen i pod provjerama, i dalje ima pristup tajnim podacima. Uprava SIPA-e nije tražila da mu se izda privremena zabrana, tako da on i dalje ima na raspolaganju sve povjerljive podatke.

Došle nove kripte

Mora se istražiti kako je Šahinpašić postao vlasnik, kao inspektor SIPA-e, brojnih nekretnina u Sarajevu, ali i na području RS.

Sky je sve sumnjive inspektore razotkrio, a ni nove kripte koje dolaze ne idu im u prilog. Ni Bešliji, ni Šehoviću, ni Šahinpašiću, za kojeg Slobodan Vasković tvrdi da je imao Sky aplikaciju. I on i njegov vozač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.