OS BIH I NATO

Na poligonu za borbenu obuku OS BiH "Manjača" počela vježba "Dinamičan odgovor 23 5-6"

Ovo je po prvi put da se na nacionalnom nivou organizira ovakva vrsta vježbe

Oružane snage BiH. OS BiH

N. Č.

25.9.2023

Na poligonu za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjači, 25. septembra 2023. godine počela je vježba ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 23 5/6“ po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F), u kojoj učestvuju 5. i 6. pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovo je po prvi put da se na nacionalnom nivou organizira ovakva vrsta vježbe, gdje se prema NATO standardima provjerava nivo obučenosti i osposobljenosti pripadnika OS BiH primjenjujući već spomenuti koncept operativnih sposobnosti, a ovaj način ocjenjivanja primjenjivan je tokom vježbi ocjenjivanja naših deklarisanih jedinica.

Provjera tehnika i taktika

U vježbi učestvuju po jedan bataljon od dvije pješadijske brigade u kombinaciji sa drugim elementima i uz nadzor ocjenjivača iz sastava Komande za obuku i doktrinu OS BiH.

Prvo su ocijenjene komande brigada, a ono što slijedi u narednim danima jesu vježbe i aktivnosti u kojima će biti provjerene tehnike, taktike i procedure uz pomoć kojih će biti procijenjen i ocijenjen stepen obučenosti i osposobljenosti komandi bataljona i samih pripadnika ovih jedinica.

Ocjenjivači iz OS BiH

Nakon što je prošle godine bataljonska borbena grupa lake pješadije prošla ovakvu vrstu ocjenjivanja, uz prisustvo ocjenjivača iz NATO zemalja i zemalja partnera, ove godine će to realizirati samo i isključivo ocjenjivači iz sastava OS BiH koji će provjeriti nivo obučenosti i osposobljenosti pomenutih jedinica.

Početak vježbe „Dinamičan odgovor 23 5/6“ pratili su komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić sa zamjenicima generalom Kolendom i brigadirom Lubenovićem u prisustvu komandant 5. pješadijske brigade brigadira Emira Klike, komandanta KOiD-a brigadira Blavickog i komandanta brigade ZSiPZO brigadira Krajšumovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.