BAKIROV JURIŠNIK

Ono što nisu mogli Jurišić i Osmanović: Šta se krije iza Zildžićeve nagodbe?!

Ako Sud odobri, prošao više nego lako u odnosu na bh. patriote, koji su u pritvoru proveli više godina i dokazali nevinost

Zildžić: Ima iskaznicu OSA-e. Screenshot

Al. B.- S. S.

24.9.2023

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Salko Zildžić, koji je prije nekoliko dana uhapšen na graničnom prijelazu Bajina Bašta nakon što je u njegovom automobilu pronađeno vatreno oružje, sklopio je u petak sporazum o priznanju krivičnog djela s Višim tužilaštvom u Užicu te je kažnjen uvjetnom zatvorskom kaznom u trajanju od godinu dana. Kako je kazao njegov advokat Nebojša Radulović, ako ovakav sporazum potvrdi Viši sud u Užicu, Zildžić će biti pušten iz pritvora.

Krivično djelo

Samo dan ranije Zildžićev advokat medijima je pojašnjavao da je za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348. Krivičnog zakona Srbije zaprijećena kazna od dvije do 12 godina zatvora, koja može biti ublažena ako postoje “neke osobito ublažavajuće okolnosti”.

Međutim, prema sporazumu koji su Zildžić i njegov advokat isposlovali sa srbijanskim tužilaštvom, kazne praktično neće ni biti, pa bi Zildžić trebao biti pušten i prije nego što istekne 30-dnevni pritvor koji mu je prethodno određen.

Šta se u međuvremenu desilo, kako je postupak ekspresno proveden, jesu li telefonske linije između Sarajeva i Beograda bile usijane, javnosti za sada nije poznato, ali očigledno je funkcioner SDA imao značajno drugačiji tretman u odnosu na bh. patriote koje su se ranije nalazile na udaru srbijanskog pravosudnog sistema.

Bilo bi dobro da je na isti tretman i “ublažavajuće okolnosti” naišao i heroj odbrane Tuzle Ilija Jurišić, koji je u pritvoru, neosnovano, zadržan tri i po godine. Ili da su ekspresnu pravnu pomoć i intervencije iz Sarajeva dobili i bivši pripadnici ARBiH koji su hapšeni u Srbiji, poput Osmana Osmanovića iz Brčkog, koji je u aprilu, na Bajram, pušten iz zatvora u kojem je proveo nešto manje od tri i po godine.

Iskaznica OSA-e

Kako god se završila avantura Salke Zildžića, nakon putovanja s pištoljem u automobilu preko granice, očekuju se i pojašnjenja vezana za počasnu iskaznicu OSA-e koju je posjedovao, a nakon što su iz Tužilaštva BiH najavljene provjere. Javnost živo interesira je li iskaznica original, ko mu je i po kojim kriterijima izdao i kakve on veze ima sa OSA-om, a, ako je plod neslane šale, ko je falsificirao ovaj dokument i zašto ga je posjedovao.

SDA pomaže

Samo dan prije zaključenja sporazuma u Užicu oglasio se Bakir Izetbegović tvrdeći da SDA pomaže Zildžiću i njegovoj porodici te da je prvi korak bio da se nađe dobar advokat. Predsjednik SDA je naglasio da je Zildžić parlamentarac, neosuđivan, otac četvero djece, te njegov tretman povezao čak i s odnosima dvije zemlje, tvrdeći da bi bilo dobro i za odnose BiH i Srbije "da mu pomognu da se izvadi iz te situacije”. Apel je, očigledno, urodio plodom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.