POKRENUTA LAVINA

Aktuelna vlast mora reagirati: Koga je "8" ilegalno prisluškivao?

Elmedin Konaković tvrdi da je u OSA-i dokumentirano više od stotinu slučajeva zloupotrebe prisluškivanja bez naloga Suda

Osmica i Bakir: Žele zadržati moć u obavještajnom sektoru. Avaz

Miralem  Aščić

9.9.2023

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković (NiP), tokom gostovanja na TV N1, rekao je da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) nelegalno prisluškivala na stotine osoba bez naloga Suda BiH.

Nakon toga se oglasio i psiholog Srđan Puhalo, koji je zatražio da se objavi spisak svih tih osoba.

- Elmedin Konaković tvrdi da je u OSA-i dokumentirano više od stotinu slučajeva zloupotrebe prisluškivanja bez naloga Suda. Objavite spisak da vidimo ko su ti VIP-ovci - poručio je Puhalo.

Lažirali karticu

Konaković je, podsjećamo, rekao da je otkriveno da je OSA-a prisluškivala brojne ljude, od političara do novinara, i da je sve dokumentirano.

- Znam da su koristili duple kartice, da su mogli lažirati vašu, moju karticu i preuzeti naše pozive i SMS poruke - rekao je Konaković.

Konaković: Zagrebao po površini. Avaz

I Konaković nije ništa slagao. Tek je izlaskom iz SDA na svojoj koži iskusio mračni SDA-ovski obavještajni aparat. I pored toga, brojni su dokazi zloupotrebe bivše strukture OSA-e kojom je rukovodio Osman Mehmedagić Osmica, osoba koja je zbog zloupotreba završila i na crnoj listi SAD.

Čak je Stejt department u svom obrazloženju naveo da je Mehmedagić zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist SDA, jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

- Mehmedagić je koristio “BH Telecom” za prikupljanje mobilnih podataka o bh. političarima koji nisu povezani sa SDA - navodi se u obrazloženju.

Zlatar: Zet porodice Izetbegović, šef operacija u „BH Telecomu“. Facebook

Osim toga, „Avaz“ je godinama upozoravao da Osmica koristi OSA-u za političke obračune s neistomišljenicima bračnog para s Poljina Bakira i Sebije Izetbegović i da je od OSA-e napravio agenciju koja se bavila prisluškivanjem i praćenjem tadašnjih opozicionih političara, ali i novinara koji su ukazivali na marifetluke SDA i Bakira i Sebije. Svi oni koji nisu bili po volji Bakiru našli su se na radaru Osmice.

Najočitiji primjer zloupotrebe službe je afera „Snimak“, koju je objavio naš list, a u kojoj Osmica tokom razgovora s tadašnjom glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić priznaje da prati i prisluškuje novinara „Avaza“, i to bez naredbe Suda BiH.

Afera „Snimak“

Ove audiosnimke objavio je portal “Avaza” 17. i 18. septembra 2021. godine.

- Ja imam službu koja analizira, ja dam njima, oni sve provjere. Mi znamo kada je on zvao onog Aščerića (Miralem Aščić, novinar “Avaza”). Mi znamo kada je ovaj njega Aščerić zvao, sve mi znamo - kaže Osmica na drugom snimku, u trajanju od 40 minuta.

Osmica je, osim toga, priznao da su “pod mjerama”, osim novinara “Avaza”, i novinari Klixa, FTV-a, Face TV-a, Al Jazeere i BIRN-a.

No, zloupotrebe nisu prestale ni do danas. Bakir i Osmica koriste sve resurse da, nakon što su poraženi, i dalje osiguraju moć nad obavještajnim podacima.

Nakon što se OSA, po dolasku Almira Džuve, vratila u zakonske okvire, Bakir i Osmica koriste „BH Telecom“, preko kojeg ide kontrola svih baznih podataka i SMS poruka.

Ovo dinastičko-mafijaško klupko uvezano je prije izbora Sedina Kahrimana za direktora ove firme i sve se radi diskretno i mimo legalne uprave.

Druškić: Prljavi operativac. Facebook

Cijeli lanac operacija ide, kako smo objavili, preko Nadira Zlatara, prvog čovjeka tehničkih operacija u “BH Telecomu“. Zlatar, jedan od zetova porodice Izetbegović, oženjen je unukom Alije Izetbegovića.

Zet Akšamije

Nadir Zlatar je zet Jasminka Akšamije, koji je bio dugogodišnji direktor za investicije u „BH Telecomu“ i čovjek koji je upravljao svim procesima u ovoj firmi prije nego što se penzionisao.

Zlatar je godinama na vezi s Osmicom, smijenjenim direktorom OSA-e, i javno je podržao proteste ispred Tužilaštva BiH kada je Mehmedagić bio uhapšen zbog sumnje na zloupotrebe i pranje novca.

Sve ove aktivnosti nastavljene su i danas. Pitanje je samo šta će uraditi trojka da ih zaustavi. Pogotovo što SDA za mutne poslove koristi penzionisanog obavještajca Muriza Druškića, koji je bio optužen u aferi „Sigurnosne provjere“, zajedno s Osmicom i Selmom Cikotićem, bivšim ministrom sigurnosti BiH, ali je Sud BiH odbio optužnicu Tužilaštva.

Spasiti Sebiju Izetbegović

Osim toga, ime Zlatara dovodi se u vezu i s aferom „Respiratori“, u kojoj je svoju ulogu odigrala i Sebija Izetbegović, u Viber grupi poznata kao Seb.

Sumnja se da je Zlatar na sve načine pokušao od Tužilaštva sakriti da ona stoji iza imena „Seb“, a što je u sudnici potvrdila sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

Upozorenje Fahrudina Radončića

Lider SBB-a Fahrudin Radončić godinama je upozoravao na zloupotrebe državnih institucija kada je u pitanju prisluškivanje opozicije. I sam je na svojoj koži osjetio montirani sudski proces, praćenje, a bio je suočen i s dodavanjem nepostojećih rečenica na transkript razgovora koje je vodio. Tim su procesima rukovodile tadašnje strukture u SIPA-i, okružene nedavno smijenjenim Vahidinom Šahinpašićem Šajom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.