RATNI ZLOČINI

U Sudu BiH sutra počinje suđenje za zločine u prijedorskim logorima

Slavko Puhalić, Dragan Škrbić i Rajko Damjanović se terete da su počinili zločine u logorima “Trnopolje” i “Keraterm”

U Sudu BiH sutra počinje suđenje za zločine u prijedorskim logorima. Fena

FENA

4.9.2023

U Sudu Bosne i Hercegovine za ovu sedmicu je zakazana statusna konferencija i početak suđenja trojici optuženih za zločine počinjene u prijedorskim logorima.

Slavko Puhalić, Dragan Škrbić i Rajko Damjanović se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili zločine u logorima “Trnopolje” i “Keraterm”, a suđenje bi im trebalo početi u utorak, 5. septembra.

Zločini na području Bratunca

Isti dan je planirano da odbrana Milana Trišića, kojem se sudi za zločine počinjene na području Bratunca, iznese završnu riječ.

Optužnica tereti Trišića da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane, učestvovao u progonu civila bošnjačke nacionalnosti – zatvaranjima, prisilnim nestankom, mučenjem i ubistvima u Bratuncu.

Puhalić se optužnicom tereti kao isljednik i zamjenik upravnika logora “Trnopolje” i nadređena osoba svim stražarskim smjenama, a ostali u statusu stražara u logorima – da su učestvovali u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon na diskriminatornoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti. Puhalić, Škrbić i Damjanović su ranije negirali krivicu za zločine počinjene u prijedorskim logorima.

Ubistva na području Bosanskog Novog

Na suđenju Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Milenku Babiću, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću, Draganu i Ranku Baltiću te Miroslavu Kapetanoviću, koji se terete da su u junu 1992. godine učestvovali u ubistvima na području Bosanskog Novog, planirano je da odbrana nastavi s iznošenjem završne riječi.

Odbrana će s iznošenjem završnog izlaganja nastaviti i na suđenju za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima kod Prijedora, za šta su optuženi Dušan Milunić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Ove sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Tesliću, Bužimu, Vlasenici, Nevesinju, Sarajevu, Zvorniku, Sokocu i Vogošći, javlja BIRN BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.