DRAMATIČNO UPOZORENJE

Novinar o Prokoškom jezeru: Kanalizacija se izlijeva u jezero, napravit će uskoro baru

Lokalci su u jezero ubacili pastrmku koja je pojela autohtonog tritona, upozorava Kamber

Prokoško jezero. Fena

D. H.

30.8.2023

Novinar Ajdin Kamber u svom Facebook statusu osvrnuo se na proces uništavanja Prokoškog jezera, jednog od prirodnih bisera u BiH.

- Prokoško jezero je primjer kako se trajno uništava priroda od strane pohlepnih pojedinaca kojima je samo novac bitan. Tamo je izgrađeno peko 300 ilegalnih objekata, kanalizacija se izlijeva u jezero, mještani sa izvora preusmjeravaju vodu u svoje bašte umjesto u jezero čime se ono isušuje i stručnjaci su ustanovili da je u toku proces pretvaranja jezera u močvaru, baru.

Lokalci su u jezero ubacili pastrmku koja je pojela autohtonog tritona. Sve je puno turista, nikakvog reda i kontrole, idioti voze kvadove i terenska vozila mimo puteva... Prokoško jezero je primjer kako se ne smije odnositi prema prirodi.

Bez obzira što bi kod lokalnog privremenog stanovništva mogao izazvati bijes, ali jedino rješenje je bagerima ili maljevima porušiti i poravnati objekte jer su svi ilegalno izgrađeni i vratiti prirodu koliko je moguće u prirodno stanje.

Nažalost, lokalne vlasti ne samo da pomišljaju da ovo urade, nego kukavički najavljuju legalizaciju ilegalnih objekata i to je definitivan kraj Prokoškog jezera.

Nadati se samo da istu sudbinu neće zadesiti druga jezera, planine i rijeke.

Hitno moramo zaštititi ono malo preostalih prirodnih bogatstava od pohlepnih pojedinaca, lokalnih tajkuna i političara koje bi ih mogli prodati koncesionarima u bescijenje.

I da, Prokoško jezero je zaštićeno i proglašeno spomenikom prirode. Evo kako u stvarnosti izgleda ta zaštita i spomenik prirode, odnosno ljudske destrukcije - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.