POSTAVLJAO KAMERE

Tužilaštvo BPK Goražde naložilo istragu protiv čovjeka koji je snimao žene u toaletima

Tužilac je naredio vještačenje oduzetih predmeta, uzimanje izjava lica u svojstvu svjedoka oštećenih, prikupljanje ostalih materijalnih dokaza

Tužilaštvo BPK Goražde. Fena

FENA

30.8.2023

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde donio je naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenog A. Č. iz Goražda zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo “neovlašteno optičko snimanje” iz člana 189. stav 1. KZ FBiH, a u vezi sa članom 54. KZ FBiH.

- Postoje osnovi sumnje da je Ahmed Čovčić iz Goražda u ženskim toaletima u dva privredna društva i toaletima u privatnim kućama na skrivena mjesta postavljao kamere za snimanje sa SD-karticom, u namjeri da snimi obnažene intimne dijelove tijela ženskih osoba koje su koristile toalet, iako je bio svjestan da će navedenim radnjama snimiti druge osobe bez njihovog pristanka - informacija je Tužilaštva BPK Goražde.

Pretresom objekata koje je koristio osumnjičeni pronađeni su i izuzeti predmeti koje je koristio za potrebe snimanja, izuzeti su telefoni i laptopi, a iz Tužilaštva navode da nije poznato da li je bilo kakav sadržaj, odnosno nastali snimci distribuiran bilo gdje i u koje svrhe.

Tužilac je naredio vještačenje oduzetih predmeta, uzimanje izjava lica u svojstvu svjedoka oštećenih, prikupljanje ostalih materijalnih dokaza, ali i poduzimanje drugih istražnih radnji koje su neophodne u cilju razjašnjenja ovog krivičnog djela. Istragu u ovom predmetu provode pripadnici MUP-a BPK-a Goražde pod nadzorom Tužilaštva BPK-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.