UNIVERZITET U SARAJEVU

Šta najviše privlači buduće studente: Najtraženije tehničke i medicinske nauke

Pravnika je uvijek potrebno, rekla je Salkić

UNSA: Studenti mijenjaju navike. Facebook

N. Fazlić

7.8.2023

Ove godine pravo na upis na fakultete u Kantonu Sarajevo u školskoj 2023./2024. godini ostvarilo je 3.588 kandidata u prvom prijavnom roku. Najveći interes, kada je u pitanju Univerzitet u Sarajevu (UNSA), zabilježen je u oblasti tehničkih i medicinskih nauka, rečeno nam je iz UNSA-e.

Najveći broj

U razgovoru za „Avaz“ prof. dr. Dženana Husremović s Filozofskog fakulteta istakla je koji su fakulteti najtraženiji te na kojima je u prvom prijavnom roku najveći broj upisanih studenata.

- Najveći interes primjetan je na fakultetima koji pripadaju grupaciji tehničkih nauka te grupaciji medicinskih nauka (Elektrotehnički fakultet, Medicinski fakultet, Arhitektonski fakultet, Fakultet za saobraćaj i komunikacije, Akademija scenskih umjetnosti, Ekonomski fakultet i Pravni fakultet) - kazala je prof. dr. Husremović.

Husremović: Popunjeno 70 posto kapaciteta. Facebook

Kvalitetno znanje

Buduće studentice otkrile su nam koji su to njihovi izbori i zašto.

Lamija Salkić, koja je završila Gimnaziju u Brezi, svoje daljnje školovanje nastavit će na Pravnom fakultetu.

- Već dugi niz godina imam afinitet ka Pravnom fakultetu i odlučila sam da pratim put srca. Očekujem kvalitetno i napredno znanje. Naravno, poznato je da je pravnika uvijek potrebno, kao i dobrih advokata ili notara - rekla je Salkić.

Salkić: Afinitet prema pravu. Facebook

Mlada Nur-Esma Gazdić odlučila se za zanimljiv smjer, zdravstveni nutricionizam.

- Smatram da je osnivanje smjera Zdravstveni nutricionizam i dijetetika odličan potez. Sve je veća potreba za ovim smjerom. Nadam se kvalitetnim predavanjima, stručnim profesorima i praksi, kao i pronalasku posla u budućnosti - kazala je Nur-Esma.

Gazdić: Odličan potez. Facebook

Smanjenje broja studenata

Broj upisanih studenata je smanjen u odnosu na 2022./2023. godinu, ističe prof. dr. Dženana Husremović.

- Nakon prvog prijavnog roka na prvi ciklus i integrirani studij pravo na upis ostvarilo je 3.588 kandidata, što je 70 posto ukupnog kapaciteta. Ove godine smo na prvom prijavnom roku imali 200 prijava više nego prošle - istakla je prof. dr. Husremović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.