KLJUČNI SVJEDOK

Dr. Kemal Dizdarević za "Avaz": Porodica Memić treba dobiti zakonsku satisfakciju za Dženanovu nasilnu smrt

U svakom slučaju želim da na kraju puna istina izađe na vidjelo, poručio je Dizdarević

Dr. Kemal Dizdarević. Avaz

21.7.2023

Apelaciono vijeće Suda BiH danas je izreklo osuđujuću presudu za Hasana Dupovca i Alisu Ramić (ranije Mutap) u slučaju „Dženan Memić“.

Policijski službenik Hasan Dupovac je proglašen krivim za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, zbog čega je izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri godine. Alisa Ramić (ranije Mutap) proglašena je krivom za davanje lažnog iskaza te joj je izrečena zatvorska kazna od dvije godine i šest mjeseci.

Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni su krivice za sljedeća krivična djela: organizirani kriminal iz člana 342. stav 2. i 3. u vezi sa krivičnim djelima protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2., pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. KZFBiH i sprečavanje dokazivanja iz člana 349. stav 1. KZFBiH.

Zakonska i ljudska satisfakcija

Kako je u razgovoru za portal "Avaza" istakao doktor Kemal Dizdarević, jedan od ključnih svjedoka u ovom slučaju, s obzirom na to da ovo nije pravomoćna presuda za osuđene Dupovca i Mutap, jer imaju pravo žalbe, ne želi je komentirati. 

- U svakom slučaju, želim da na kraju puna istina izađe na vidjelo i da porodica dobije zakonsku i ljudsku satisfakciju za nasilnu smrt mladog čovjeka. Država koja nije u stanju riješiti nasilnu smrt za koju postoje svjedoci ili svjedok ne obezbjeđuje povjerenje svojih građana - rekao nam je Dizdarević, te je dodao: 

- Kada kažem država, mislim na reprezente države, tj. političare, predstavnike zakonodavne i sudske vlasti. A kada kažem satisfakciju, potpuno svjestan da za porodicu nema i nikada neće biti satisfakcije, mislim na saznanje da je pravda dostupna, pa i onima bez štele od predstavnika izvršne,  zakonodavne i sudske vlasti. 

Alisa Mutap nije imala potres mozga

Podsjećamo, na ponovnom suđenju pred Apelacionim vijećem na kojem su preuzeti dokazi iz prvostepenog postupka, u sudnici su reproducirani iskazi IT vještaka Irhada Kosa, te neuropsihijatra dr. Abdulaha Kučukalića i vještaka sudske medicine Hamze Žuje, koji su i saslušani.

Kao novi svjedok Tužilaštva, saslušan je i neurohirurg dr. Kemal Dizdarević, čije je svjedočenje Prvostepeno vijeće odbilo. 

U vezi s Alisom Mutap, Dizdarević je prilikom svjedočenja u Sudu BiH kazao da u medicinskoj dokumentaciji ne postoje zabilježeni kriteriji koji ukazuju na potres mozga i da nijedan vještak naknadno ne može utvrditi je li bio potres mozga.

U izvještaju je naveo da, prema svim kriterijima, pacijentica nije imala potres mozga, nije imala gubitak svijesti i nije mogla imati organsku amneziju. Pojasnio je da postoji psihogena amnezija, potiskivanje događaja u nesvjesno, te da se tu ne radi o gubitku sjećanja, već potiskivanju u nesjećanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.