GODINJSKE BARE

U Trnovu obilježena 28. godišnjica brutalnog ubistva šestorice mladih Srebreničana

Majke, sestre, supruge i rodbina ubijenih, okupili su se u velikom broju i odali počast njihovim najdražim

Sa obilježavanja godišnjice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Anadolija

17.7.2023

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se u ponedjeljak na stratištu Godinjske bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske jedinice "Škorpioni", prije 28 godina, pucnjima s leđa ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 36 godina, javlja Anadolu.

Mjesto njihovog stradanja, na kojem ni nakon 28 godina nema spomen-obilježja, obišli su članovi porodica i predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici.

Odali počast

Majke, sestre, supruge i rodbina ubijenih, okupili su se u velikom broju i odali počast njihovim najdražim polaganjem cvijeća te molitvama - učenjem Jasina i predavanjem hatma-dove.

Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srbijanske jedinice "Škorpioni" u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici "Škorpiona" su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet.

Na snimku se vidi  kako nekolicina pripadnika "Škorpiona", od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestoricu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa. Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su "Škorpioni" i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kući.

- Svake godine od pada Srebrenice, od tragedije bošnjačkog stanovništa dolazimo ovdje gdje su "Škorpioni" iz Srbije ubili šestoricu momaka, ni krivih ni dužnih i još snimali, pa smo gledali. A kažu nisu krivi. Danas smo se okupili da obilježimo godišnjicu ubijene šestorice, ali nisu samo bila šestorica. Kamion je momaka odvučen. Ne znamo gdje su ostali pogubljeni. Ali mi ćemo se sjećati i pričati - kazala je Kada Hotić iz Pokreta "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

Borba protiv negiranja genocida

Kako je kazala, uprkos presudama za ovaj zločin, prisutno je njegovo negiranje.

- Gledaju očima i kažu da nisu. To je čudo šta taj svijet radi i narod ga podržava. Truju omladinu, pa smo svjesni veličanja ratnih zločinaca, čak među studentima - rekla je Hotić.

Berizeta Pitarević, sestra Sidika Salkića, najstarijeg među ubijenim Srebreničanima, prisjetila se trenutka kada je prepoznala svog brata na snimku, koji je obišao svijet, a koji više nikad nije pogledala.

- Imala sam majku koja je preselila 2017. i trudila sam se da ni u jednom momentu ona to ne vidi. Uvijek sam bila spremna gasiti televizor samo da ona to ne vidi - kazala je Pitarević i dodala da je s vremenom sve teže i bolnije obilježavati ovaj dan.

Kako je kazala, Sidikovi posmrtni ostaci, tek nekoliko kostiju, ukopani su 2007. godine. Mlađeg brata nikad nije pronašla.

Mjesto zločina bez spomen-obilježja

Erna Klančević, nećakinja Azmira Alispahića, najmlađeg među šestoricom ubijenih Srebreničana, kazala je da ne može shvatiti kome je smetao njegov mladi život.

- Tu nam je videosnimak, tu je sve, oni i dalje negiraju genocid. Šta treba dalje da se desi da bi priznali da se nama desio genocid. Na nama mladima ostaje da dolazimo, opominjemo. Evo, 28. godina poslije stradanja nemamo spomen-obilježje. Nema ništa osim ovih slika koje familija najbliža donese - rekla je Klančević.

Vahida Delić, supruga Juse Delića koji je ubijen prije 28 godina, smatra žalosnom činjenicu da do danas, na tom mjestu zločina, nije postavljena spomen-ploča, gdje bi bližnji mogli položiti cvijeće.

- Samo postoji breza, na kojoj se vide tragovi njihovog ubistva. Meni je jako bitno da ovdje bude obilježje, jer je njih šest obilježilo rat, cijelu Bosnu i Hercegovinu i ono što se desilo. Zamolila bih sve dobre ljude, one koji mogu da pomognu, da se ovdje zakupi zemljište i napravi spomenik. Ne tražim provokaciju, ja sam obični građanin, ali u svijetu, nebitno gdje, šta se god desi postavi se bar mala ploča da se nešto desilo, a ovdje ne postoji ništa - rekla je Delić.

Višegodišnje zatvorske kazne za počinioce

Počinioci zločina kod Trnova su uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Komandant "Škorpiona" Slobodan Medić Boca bio je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna od 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.

Slobodan Medić je 2014. godine s cijelom porodicom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Srbiji, za vrijeme slobodnog vikenda na koji je bio pušten s izdržavanja kazne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.