SAOPĆENJE

Centar za sigurnosne studije upozorava na nedostatak institucionalne saradnje s NATO-om

Postavlja se opravdano pitanje da li i ova odluka Vijeća ministara BiH dijeli sudbinu usvojenih zakonskih rješenja s ‘historijske sjednice’

Građani i organizacije civilnog društva, koje se bave pitanjima sigurnosti, iskazuju zabrinutost. Fena

A. O.

6.7.2023

Centar za sigurnosne studije upozorio je na nedostatak institucionalne saradnje s NATO-om.

-  Skoro pola godine nakon uspostavljanja Vijeća ministara BiH i mjesec od donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uspostavljanju Komisije za saradnju s NATO-om, još nema konkretnih aktivnosti na njenoj implementaciji. Postavlja se opravdano pitanje da li i ova odluka Vijeća ministara BiH dijeli sudbinu usvojenih zakonskih rješenja s ‘historijske sjednice’, koja nemaju svoju daljnju prohodnost u zakonodavnoj proceduri, odnosno nisu stigla do poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH - saopćeno je iz Centra za sigurnosne studije.

Iz ovog Centra posjećaju da je Komisija za saradnju s NATO-om, između ostalog, nadležna i za organizaciju i rukovođenje izradom godišnjih dokumenata Programa reformi u okviru saradnje BiH i NATO-a te njihovo dostavljanje Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje. Također, nadležna je i za realizaciju obaveza iz dokumenta "Program Reformi Bosne i Hercegovine".

BiH još nije dostavila NATO-u Izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa reformi za 2022. godinu, a s obzirom na kašnjenje u uspostavi Komisije, nije ni otpočela s radom na izradi nacrta Programa reformi za 2023. godinu.

- Kako će se sve to odraziti na saradnju BiH s NATO-om, ostaje da se vidi, ali za pretpostaviti je da će NATO, kao i do sada, imati razumijevanja za složene političke odnose u BiH. S obzirom na iskazani optimizam novih vlasti, vjerovatno su očekivanja NATO-a bila veća, posebno imajući u vidu i odobrenu finansijsku podršku u formi paketa prilagođenih mjera jačanju odbrambenih kapaciteta BiH te nedvojbeno političko opredjeljenje kao garanciju da BiH može računati na pomoć Alijanse u eventualnom ugrožavanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - navodi se u saopćenju.

Građani i organizacije civilnog društva, koje se bave pitanjima sigurnosti, iskazuju zabrinutost zbog prekida euroatlantskog puta te očekuju obnavljanje funkcionalne institucionalne saradnje s NATO-om, posebno od državnog tijela koje je zaduženo za ispunjavanje preuzetih obaveza i dostavljanje zvaničnih dokumenata u okviru Akcionog plana za članstvo BiH (MAP BiH), poručili su iz Centra za sigurnosne studije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.