REAKCIJE

SDA: Osuđujemo primitivne napade na reisa Kavazovića, krajnje je vrijeme da Dodik bude zaustavljen

Vrijeđanje pripadnika drugih etničih i vjerskih grupa, te općenito neistomišljenika, već dugo je Dodikova matrica ponašanja, ističu

SDA: Osuđujemo primitivne napade na reisa Kavazovića. Printscreen

FENA

27.6.2023

SDA najoštrije osuđuje bahate i primitivne napade Milorada Dodika na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića, koji dolaze uoči jednog od najvećih muslimanskih blagdana Kurban-bajrama, navode u saopćenju.

Dodikova matrica ponašanja

- Vrijeđanje pripadnika drugih etničih i vjerskih grupa, te općenito neistomišljenika, već dugo je Dodikova matrica ponašanja kojom sve one koji mu stoje na putu pokušava ušutkati ili diskreditirati.

Dodik će se morati pomiriti s činjenicom da je prošlo vrijeme kada se predstavnike Islamske zajednice i Bošnjake općenito moglo ušutkati ili ih vrijeđati bez posljedica.

Ukoliko očekuje da se svi Bošnjaci ponašaju servilno, da mu se ne suprotstavljaju i šute na njegove napade, kao što to čine predstavnici trojke, onda se grdno vara.

Reakcija međunarodne zajednice

Morao bi imati na umu da su predstavnici trojke politička manjina u probosanskom bloku, i da je mnogo više onih koji su spremni da se na svaki način suprotstave njegovoj aroganciji i pogubnoj antidržavnoj politici.

To bi na umu morali imati i ključni predstavnici međunarodne zajednice. Oni prema Dejtonskom sporazumu imaju obavezu da reaguju i zaustave Dodika u napadima na državu BiH i stvaranju atmosfere kakva nije vladala ni uoči agresije na BiH. Dužni su reagovati dok nije postalo kasno, jer Dodikova politika sve ozbiljnije ugrožava stabilnost i mir - naveli su u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.