OBILNE PADAVINE

U općini Sapna prijeti pojava novih klizišta koja su i dosad nanijela štete u više mjesnih zajednica

Procjene šteta od subote, kad su nevolje počele, stalno variraju jer padavine i nova klizišta nanose dodatne nevolje

U općini Sapna prijeti pojava novih klizišta. Fena

FENA

12.6.2023

 U općini Sapna prijeti pojava novih klizišta koja su se od subote aktivirala u više mjesnih zajednica usljed obilne kiše i vodenih bujica.

Izlijevanje rijeke Munjače prije dva dana uzrokovalo je štete na stambenim objektima mjesne zajednice Međeđa i na putnoj infrastrukturi Sapna - Kalesija.

Pokušavaju sanirati stanje

Dosadašnja klizišta prekinula su glavni vodovod prema mjesnim zajednicama Vitinica i Goduš, pa komunalci pokušavaju sanirati stanje, dok se stanovnici snabdijevaju iz lokalnih izvorišta.

Na putu Sapna – Kalesija, komunalci trenutno čiste teren, a vozači koriste alternativni pravac Međeđa - Kobilići - Sapna, potvrdili su za Fenu općinski načelnik Zudin Mahmutović i Mirzet Halilović iz općinske službe Civilne zaštite.

Procjene šteta

Procjene šteta od subote, kad su nevolje počele, stalno variraju jer padavine i nova klizišta nanose dodatne nevolje.

- Trenutno kiša ne pada i vodotoci su opali. Traje sanacija onoga što se da sanirati, ali neizvjesno je koliko će takva situacija potrajati - kažu Mahmutović i Halilović.

Zasad najviše prijete moguća nova klizišta kojih je i dosad bilo u sve većem broju u više mjesnih zajednica te je oštećen veliki dio lokalnih puteva. O ugroženosti usjeva padavinama suvišno je govoriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.