TUZLANSKI KANTON

Proglašeno stanje prirodne nesreće u Sapni nakon velikog nevremena

U poslijepodnevnim satima na Sapnu i okolinu sručile su se enormno velike količine kiše

Obilne padavine u Sapni - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Anadolija

10.6.2023

Općinski štab Civilne zaštite Sapna, nakon nevremena sa katastrofalnim posljedicama, proglasilo je stanje prirodne nesreće, javlja Anadolija.

U poslijepodnevnim satima na Sapnu i okolinu sručile su se enormno velike količine kiše, a u jednom trenutku je došlo do prekida regionalne saobraćajnice Sapna – Kalesija. Upravo na toj lokaciji zabilježen je prizor gdje bujica ogromne snage nosi sve pred sebom, između ostalog i automobile.

Kiša je u međuvremenu prestala padati, ali su bujične vode iza sebe ostavile pustoš, pa su Općinski štab Civilne zaštite i općinski načelnik Zudin Mahmutović promptno reagovali i proglasili stanje prirodne nesreće, a već ujutro će se krenuti sa popisivanjem oštećenih stambenih objekata, poljoprivrednih usjeva i infrastrukture.

Pretpostavlja se da su štete višemilionske, a nedavno, podsjećanja radi, slično katastrofalno nevrijeme pogodilo je područje susjedne Općine Teočak. Stanovnici Sapne su zabrinuti, a podsjećaju da ovakve katastrofalne posljedice nisu bile ni nakon nevremena 2014. godine.

Također i na području Općine Kalesije je teška situacija, a najteža u Gornjoj Kalesiji. Upravo na tom lokalitetu je došlo do izlivanja vode preko magistralnog puta Tuzla – Zvornik.

Ekipe putne operative, civilne zaštite i mještani su na terenu, pokušavaju deblokirati puteve i pomoći porodicama kojima je voda ušla u stambene objekte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.