RAZGOVOR ZA "AVAZ"

Muhamed Ajanović o teškim optužbama Harisa Zahiragića: Jedini mafijaši koje poznajem su on i Sebija Izetbegović

Kompletan njegov govor za skupštinskom govornicom je čista zloupotreba u kontekstu osvete, rekao je Ajanović

Ajanović: Nisam ja kriv što Sebija nije položila ispite. Printscreen

9.6.2023

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić (SDA), iskoristio je svoje obraćanje za skupštinskom govornicom tokom hitne sjednice kako bi iznio niz neistina i laži na račun prof. dr. Muhameda Ajanovića, dekana Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, vezano za oslobađanje troškova školarina. 

Kako je u razgovoru za portal "Avaza" rekao dekan Ajanović, Zahiragić je iznio niz neistina, netačnih informacija i informacija kojima pokušava manipulirati sa studentskom populacijom iznoseći im poluistine.

"Jedini mafijaši koje poznajem su Sebija i Haris"

- On je mene povezao sa određenim kriminalnim grupama i mafijaškim organizacijama. Na početku mogu reći da jedine osobe koje ja poznajem a koje su u javnosti označene kao mafijaši odnosno kriminalci su upravo on, Haris Zahiragić zvani vepar i Sebija Izetbegović.

Kompletan njegov govor za skupštinskom govornicom je čista zloupotreba u kontekstu osvete za ono što sam ja uradio kao predsjedavajući Komisije a u vezi sa Sebijinom nezakonitom diplomom. Moj lični poziv oboma je da Sebija Izetbegović treba dokazati da je položila ispite u Republici Hrvatskoj, da je ispunila svoje obaveze predviđene tadašnjim statutom, odnosno zakonskim i podzakonskim aktima i na taj način me pokušati diskreditirati i negirati a ne na ovaj način, pokušajem iznošenja neistina, poluistina, krivih informacija s ciljem da okrene studentsku populaciju protiv mene - rekao nam je Ajanović.

"Neću popustiti pod pritiskom"

Ističe da Stomatološki fakultet UNSA i dekan ne donose zakone, već ih samo provode. 

- Nije dekan Stomatološkog fakulteta donio zakone, po osnovu kojih se studentima ne mogu izvršiti povrati i nije dekan Stomatološkog fakulteta postupao u ime inspekcijskih organa koji su poništili sve odluke Senata UNSA vezano za oslobađanje troškova školarine već su to uradili inspekcijski organi a sukladno zakonu i podzakonskim aktima. I svi oni koji očekuju da ću ja napisati nešto što je protivno zakonu i podzakonskim aktima a kako bi oni kasnije mogli podnositi anonimne prijave koje su i ranije podnosili protiv mene se varaju ukoliko misle da ću ja na to nasjesti, odnosno da ću pred takvim pritiskom popustiti.

A njima poručujem, da ukoliko smatraju da sam počinio bilo kakvo krivično djelo ili prekršaj o istom obavijeste kantonalno tužilaštvo i nadležne inspekcijske organe. Napominjem da su sve nadležne inspekcije utvrdile zakonitost postupanja Stomatološkog fakulteta - govori Ajanović.

Navodne prijetnje

Zahiragić je također za skupštinskom govornicom izjavio kako mu je dekan Ajanović "prijetio", te je pozvao nadležne institucije da reagiraju. Kako navodi zastupnik SDA, traži od nadležnih da ga zaštite jer kako kaže "strah ga je da će takvu poruku poslati i ostalim zastupnicima".

Portal "Avaza" je imao uvid u pomenutu SMS poruku. U njoj piše:

- Harise i ostali, nisam ja kriv Sebiji što nije položila ispite a ni vama što neću da postupam protivno Zakonu o visokom obrazovanju KS koji ste vi usvojili pa tako da nema potrebe za klevetama i zloupotrebama sa skupštinske govornice. Smatrate da sam pogriješio, znate adresu KTKS i ostalih institucija. Vi ste obična mafija. 

Samo se vodite time da je inspekcija naložila da se poništi odluka Senata i ministarstvo potvrdilo rješenje inspekcije. I jedini mafijaši koje sam poznavao i družio se s njima ste upravo vi tj. ti i tvoja mentorica Sebija Izetbegović - navodi se u poruci.

Kako je za portal "Avaza" rekao sam Ajanović, on se trenutno nalazi u Njemačkoj ali se u nedjelju vraća u Sarajevu, i "ako je ovo prijetnja, voljan sam se odmah odazvati nadležnim institucijama".

- Istu poruku sam poslao Zahiragiću i Sebiji. Ja se vraćam u nedjelju u Sarajevo i ovo ako je prijetnja, odmah ću se odazvati nadležnim institucijama. Koriste ovu poruku kako bi prekinuli sjednicu Skupštine KS zato što su slagali studente - zaključio je Ajanović.

Zahiragić po ugledu na svog kolegu, bivšeg direktor OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, koji se nalazi na crnoj listi SAD, studentskom hajkom pokušava izvršiti napad na jednu osobu, u ovom slučaju Muhameda Ajanovića, dekana Stomatološkog fakulteta UNSA.

Odluka Inspekcije KS

Podsjećamo, krajem februara Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo donijela je rješenje kojim se nalaže Univerzitetu u Sarajevu da stavi van snage tačku 3. Odluke Senata UNSA.

Rješenje inspekcije. Avaz

Riječ je o tački kojom je utvrđeno da se redovni samofinansirajući studenti, koji su u određenoj studijskoj godini položili sve ispite iz te godine i ostvarili prosjek ocjena najmanje 8.0 te prvi put upisuju višu studijsku godinu u akademskoj 2022./2023. godini, oslobađaju troškova školarine za nastavak studija na tom ciklusu studija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.