31 GODINA OD ZLOČINA

Obilježavanje 31. godišnjice ubistva srpskih civila u Ledićima

Parastos će biti služen u 12 sati

Delegacije porodica stradalih i predstavnika lokalnih vlasti položiti vijence na spomen-obilježje. Printscreen

N. Aj. / Srna

3.6.2023

U selu Ledići, na području opštine Trnovo u Federaciji Bosne i Hercegovine, danas će biti obilježena 31 godina od zločina koji su počinili pripadnici Armije RBiH nad 24 srpska civila.

Obilježavanje sjećanja na ovaj zločin organizuje Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Trnovo, uz podršku Opštinske uprave.

Parastos za srpske žrtve bit će služen u 12 sati, nakon čega će delegacije porodica stradalih i predstavnika lokalnih vlasti položiti vijence na spomen-obilježje.

Presudom vijeća Apelacionog odjeljenja Suda BiH od 26. aprila prošle godine, odbijena je kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena presuda Suda BiH, kojom su optuženi Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbe da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Prema toj odluci, Godinjak, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić kao komandant Štaba teritorijalne odbrane Trnovo, i Bunoza kao komandant jedinica HV-HOS, oslobođeni su optužbi da su svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području opštine Trnovo.

Oni su oslobođeni i optužbi za protupravno hapšenje i zatvaranja u objektima za zarobljene formiranim na području Trnova i paljenje njihove imovine, te lišenja života i nečovječnog postupanja prema zarobljenim pripadnicima Vojske RS u objektima u kojima su bili zatvoreni na području Trnova.

U selu Ledići, 3. juna 1992. godine u večernjim satima ubijeno je 10 članova porodice Vasić, svih devet članova porodice Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno.

Do 2001. godine iskopani su posmrtni ostaci 24 žrtve, koji su većinom bili nepotpuni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.