OGLASILA SE NA FACEBOOKU

Prašović-Gadžo: Bitno je prenositi djeci cijelu priču, radim na scenariju za film koji je posvećen životu Jevreja u BiH

Bosanski Jevreji su trajni dio onoga sto naša država jeste, poručila je Prašović-Gadžo

Sanela Prašović-Gadžo. Facebook

H. J. I.

1.6.2023

Novinarka Sanela Prašović-Gadžo oglasila se na Facebooku povodom jučerašnjih događaja u sarajevskoj sinagogi.

Njen status prenosimo u cijelosti.

Film posvećen životu Jevreja u BiH

- U ovom postu su dvije fotografije. Prvu sam uslikala prije nekoliko dana u prostoru Jevrejske općine u Sarajevu.

U istoj zgradi nalazi se i sinagoga koja je jučer bila u fokusu javnosti jer, kako je navedeno, nekoj djeci roditelji nisu dozvolili da uđu u sinagogu.

Iskreno, iznenadila me ta vijest ali i pokazala mi koliko idem u pravom smjeru jer sam unatrag mjesec dana radila na scenariju za dokumentarno-igrani film koji je posvećen životu Jevreja u BiH i holokaustu. Tako sam i nekoliko puta proteklih dana provela bome po tri, četiri sata u Jevrejskoj općini razgovarajući sa divnim i dragim osobama.

Srdačniji doček iskreno nisam nigdje imala a u novinarstvo sam zakoračila prije 32 godine.

Materijalno i duhovno blago koje su na tlo naše države donijeli prvo Sefardi pa potom i Askenazi je utkano u vrijednosti života u Bosni i Hercegovini, a bosanski Jevreji su trajni dio onoga sto naša država jeste.

"Bitno djeci prenositi cijelu priču"

Zbog svega navedenog bitno je prenositi djeci cijelu priču o nama koji ovdje živimo, o različitim religijama koje postoje kao i svim narodima koji ovdje žive.

Moja Hana (16 godina ima) sudjeluje redovno na konferencijama MUN (Model Ujedinjenih naroda). Na tim konferencijama djeci se daje da govoreći isključivo na engleskom jeziku predstavljaju neku državu kao da su predstavnici u UN-u.

Hana je tako predstavljala nekoliko država, pa je predstavljajući SAD pobijedila. A onda je dobila Izrael. Druga djeca su joj govorila da odbije, da tu ne može ništa i slično. Ja sam joj rekla da je to izazov i da prihvati.

Sjela sam pored nje i satima smo razgovarale o bosanskim Jevrejima, životu i o državi Izrael.

Otisla je na MUN konferenciju noseći oko vrata akreditaciju na kojoj je pisalo država Izrael.

I uspjela je, ušla je i na toj konferenciji u pobjednički krug!

Holokaust i Drugi svjetski rat

Mladić, sudionik iz Turske, joj je nakon preuzimanja pobjedničkog certifikata postavio pitanje - da li si ti Hana Jevrejka? Ona je odgovorila: Ja sam danas na konferenciji bila Jevrejka. Inace, Bošnjakinja sam.

Sve sam ovo napisala jer vjerujem da je izuzetno važno da djeci otvorimo vidike, da ih naučimo da razumiju, da šire svoja znanja i da ne mrze.

Hana mi je rekla da mnogi sudionici tog MUN-a nisu znali uopće neke informacije i da su bili iznenađeni kada ih je ona prezentirala. Između ostalog, prevažne informacije o holokaustu i ubijanju naših bosanskih Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

Eh, zato radim na filmu o tome jer mislim da je prevažno i jer potpuno vjerujem u tu priču. I zahvalna sam svim dragim prijateljima, našim bosanskim Jevrejima koji mi pomažu u realizaciji tog važnog projekta - napisala je Prašović-Gadžo na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.