MANJAČA

Vježba "Trenutni odgovor 23": Stepen interoperabilnosti s NATO-om je svakim danom sve viši

Ponosan sam i na činjenicu da su naši ocjenjivači osposobljeni za provođenje ocjenjivanja borbene spremnosti prema NATO standardima, rekao je Helez

manjača - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
A. O.

31.5.2023

Na glavnom poligonu za obuku „Manjača“ trećeg dana vježbe „Trenutni odgovor 23“, danas je upriličen Dan visokih zvanica, na kojem su pripadnici Batalјonske grupe lake pješadije (BGLP) predstavili osnovne elemente vježbe koji se ocjenjuju.

Prezentaciji borbenih sposobnosti Batalјonske grupe lake pješadije prisustvovali su ministar odbrane BiH Zukan Helez, načelnik Zajedničkog štaba general-pukovnik Senad Mašović, komandant Operativne komande general-major Radovan Ilić, te komandanat Komande za Obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, koji je ujedno i direktor vježbe.

Ova vježba predstavlјa ocjenjivanje operativnih sposobnosti Batalјonske grupe lake pješadije Oružanih snaga BiH koja se realizuje putem nacionalnog „OCC E&F“ koncepta ocjenjivanja prema NATO standardu. Da bi ovo bilo moguće, ZŠ OS BiH u saradnji sa KOiD-om je realizovao i prvi domaći kurs „OCC E&F“ ocjenjivača, koji će završetkom vježbe biti certifikovani od NATO-a i tako povećati bazen ocjenjivača OS BiH, također ovo je bio i prvi put da je BGLP OS BiH obavljala ovakvu vježbu na improvizovanom poligonu za ratovanje u urbanoj sredini.

Prisutnima se obratio i direktor vježbe, brigadir Slaven Blavicki, koji je goste upoznao s organizacijom direktorijata i procesom vođenja vježbe, te izrazio zadovolјstvo dinamikom realizacije same aktivnosti.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u svom obraćanju istakao je da оvom i sličnim vježbama, put OS BiH u dostizanju NATO standarda ide uzlaznom putanjom i stepen interopreabilnosti sa NATO-om je svakim danom sve veći.

- Nastavak aktivnosti na održavanju borbene gotovosti Deklarisane bataljonske grupe lake pješadije OS BiH po Konceptu operativnih sposobnosti, potvrda je naše opredijeljenosti da se osposobimo za zajednički rad sa najboljima. Ponosan sam i na činjenicu da su naši ocjenjivači također osposobljeni za provođenje ocjenjivanja borbene spremnosti po NATO standardima - zaključio je ministar Helez.

Načelnik ZŠ OS BiH general Mašović istakao je da se ovom vježbom „ Trenutni Odgovor 23“ jasno pokazuje opredijeljenost da se dostignuti nivo operativnih sposobnosti mora održavati, ali i dalje podizati.

- Ono što smo naređenjem definisali jeste da ono sve što se radi u Bataljonskoj grupi lake pješadije treba u potpunosti integrisati u obuku u svim jedinicama Oružanih Snaga BiH. Na taj način ćemo stepen interoperabilnosti s NATO-om podići nivo cijelih Oružanih snaga - rekao je general Mašović.

Vježba ''Trenutni odgovor 23'' se završava sutra, 01. juna 2023.godine., a u petak, 02. juna 2023., bit će realizovana analiza provedene vježbe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.