GRADSKO VIJEĆE

Salem Marić: Odluka o osvjetljavanju Starog mosta u bojama HŠK Zrinjski neće biti provedena

Marić ističe kako Odluka ''ima za cilj provokacije i narušavanje sigurnosne situacije u Mostaru među građanima"

Salem Marić. Fena

Meliha Smajkic

23.5.2023

Povodom Odluke Gradske uprave Mostara o osvjetljavanju Starog mosta u bojama i grbu HŠK Zrinjski, predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić oglasio se saopćenjem za javnost u kojem je pozvao gradonačelnika Marija Kordić da obustavi navedenu Odluku.

"Narušavanje sigurnosne situacije u Mostaru"

Marić ističe kako Odluka ''ima za cilj provokacije i narušavanje sigurnosne situacije u Mostaru među građanima, što u ovom slučaju izaziva Hrvatska republikanska stranka'' te je napomenuo da Odluka neće biti provedena jer ona izaziva ''narušavanje sigurnosne situacije i slanja loših poruka iz Mostara''.

Dodao je da Odluka kojom gradonačelnik daje saglasnost za ovakve vrste projiciranja na javnim objektima u Gradu Mostaru nije u skladu sa Zakonom.

- Predložena Odluka o isticanju obilježja na objekatima Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara, koju je predložio Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020, a koja bi definirala i uredila stvari koje se odnose i na osvjetljavanje objekata kako bi izbjegli ovakve situacije, na Gradskom vijeću nije usvojena, između ostalog i zbog ne glasanja HRS-a kojem je očigledno ovo poslužilo za provokacije i političke obračune' - napisao je Marić.

Odluka neće biti provedena

Da su postignuti historijski pomaci i koraci, napominje Marić, ka ''stvarnom prihvaćanju istine i osjećaja za sve ono što je proživio Stari most i stanovništvo koje je gravitiralo oko simbola Mostara, tada bi bez ikakvih tenzija i emocija bilo moguće čisto u sportskom pogledu projiciranje na Stari most''.

Na kraju je ponovio kako Odluka o osvjetljavanju Starog mosta neće biti provedena te je zamolio sve predstavnike građana u Mostaru da teže gradnji i uspostavljanju novih odnosa temeljenih, kako kaže Marić, na međusobnom razumijevanju bolnih stvari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.