POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS: Na Poljinama nije pronađeno mladunče lava

Inspektorima je nesmetano omogućen ulazak na imanje, kao i kontrola unutar stambenog objekta, navode iz KUIP KS

Mladunče lava nije pronađneno na Poljinama. Avaz / Instagram

23.5.2023

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo jučer su okončali inspekcijski nadzor iniciran prijavama građana, kao i medijskim natpisima na okolnosti navodnog držanja mladunčeta lava u sarajevskom naselju Poljine, potvrđeno je za portal „Avaza“.

Velika bura u javnosti se digla u aprilu ove godine nakon natpisa u medijima o mladunčetu lava koji je kako se pisalo u vlasništvu arapskog biznismena iz Dubaija Ibrahima Al Havaia (Hawaia).

- U saradnji sa policijskim službenicima PU Centar, te po dobijanju tačne adrese stanovanja i identifikacije imenovanog, inspektori su izvršili nadzor iz svoje nadlženosti na lokalitetu Poljina, te tom prilikom zatekli i vlasnika, što je konstatovano iz predočene lične dokumentacije. Inspektorima je nesmetano omogućen ulazak na imanje, kao i kontrola unutar stambenog objekta i drugih pomoćnih objekata na imanju. Prilikom kontrole nije zatečeno mladučne lava, niti bilo koji dokaz koji bi sugerirao da je životinja mogla boraviti na navedenoj adresi.

Imenovani je inspektorima pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavio da je fotografija koja kruži društvnim mrežama sačinjena u Dubaiu na njegovom imanju na kojem posjeduje veći broj životinja, kao i mladunče lava sa fotografija koje objavljuje na društvenim mrežama – naveli su za portal „Avaza“ iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.


Inače, problem je bio što je adresa bila neadekvatna, odnosno u medijima i na mnogim društvenim mrežama su se pojavile brojne dezinformacije o ovom slučaju.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine koje su opasne za život, a koje su navedene u prilogu Pravilnika o držanju opasnih životinja, a kako je već često viđeno u Bosni i Hercegovini, zakoni se krše i ne poštuju, pa tako i ovaj. Ovim zakonom za kršenje navedenih odredbi propisane su novčane kazne za imaoce životinja koje iznose od 30 do 10.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.